English

Egy nap a városban

A legjobb kenyér nyomában Budapesten - Bazsalikom pékség

szucsadam 2014 október 20.

Tovább megyünk a nagy kenyértesztünkkel, ezúttal újra Budán jártunk, ahol egy pár hónapja nyílt új pékséget kerestünk meg. A Facebookon Panificio il Basilico néven találjátok őket, magyarra fordítva azonban sokkal könnyebb megjegyezni a nevet. Bazsalikom pékség.

P1240322.JPG

P1240324.JPG

Nem találnátok ki, de az itt dolgozó, az üzletet alapító pék is külföldön szerezte a tudását. Már ezerszer hallottam mindenhonnan: Magyarországon nem lehet iskolában megtanulni a jó pékáruk készítésének titkait, és itt egy újabb bizonyíték, hogy a jó pék - ahogy egy jó séf is - először sokat utazik, és mindenhonnan ellesi a módszereket.

P1240323.JPG

A Bazsalikom pékségben pedig óriási a választék, annak ellenére, hogy a kis, bolt felé nyitott műhelyben egyedül dolgozik a mester, a kiszolgálók pedig sorolják neked a lehetőségeket. Molnárka, croissant, kiflik, kenyerek, szendvicsek és így tovább. Gyorsan be is termeltem egy két-három falatnyi körözöttes szendvicset, ami után azt gondoltam, hogy ez a hely legfontosabb specialitása. Ide be lehet ugrani egy készen becsomagolt reggeliért, csak kiválasztjuk a belevalókat, és egy perc múlva már futhatunk is tovább. A körözött meg zseniális volt.

P1240328.JPG

Na de mégiscsak kenyértesztre jöttem, így kértem egy alap fehér kenyeret, amire itt a burgonyás a válasz. Vittem még egy fél kilós ciabattát is, meg ezt:

P1240326.JPG

Ez kérlek szépen a malacka (én így neveztem el), ami egy malacformájúra alakított cipó, aminek a közepén egy darab kolbász rejtőzik. A teljes folyamat tehát a következő: fogják az állatot, ledarálják, a saját belébe beletöltik, majd tésztából az eredeti megjelenését formázzák köré. Hogy ne legyen olyan szomorú. Óriási. Azt hittem, ezt a témát Kőhalmi Zoltán már kimaxolta, de az élet nyert.

Burgonyás kenyér, 500 g, 480 Ft

P1240337.JPG

Az íze az eddig tesztelt kenyerek közül a legjobb. Intenzív illatú, minden falatnál más és más ízeket érzünk, ahogy a kenyérhéj egyes részeit harapjuk. A bél puha, de nem hidegen tömör, inkább légies, könnyű. Nyomásra egyszerre kemény és ellenálló, mint egy feszes női mell sportfelsőben.

Ez azonban gyorsan megváltozik: egy naposan a kenyér sokat veszít sajnos a kezdeti értékeiből, gyorsan kiszárad, a héja felpuhul, aztán ezt tartja is utána már a harmadik nap végéig. A bundáskenyér-teszt alapján nem zártam be a szívembe, a tojást szinte kiveti magából, és a hő hatására kissé gumis állagúra változtatja magát.

Azt lehet mondani, hogy frissen a legjobbak között van, de ha nem tudjuk egy nap alatt megenni, akkor felezzük el a szomszéddal, és mi másnap is ugorjunk le egy vekniért.

Ciabatta, olívás 500 g, 580 Ft

P1240331.JPG

Erre fokozottan igaz az előbbi mondat, a ciabatta kifejezetten vásárlás utáni fogyasztásra készül. Kellemes volt benne az olíva, de simán elnyomta a tészta kemenceízű, kissé füstös íze. Egyébként könnyed, finom cucc.

A hely erőssége szerintem a frissen fogyasztott kenyér és a szendvicsek. A malacka formájú töltött cipótól meg kész vagyok.

Végül pontozzuk a burgonyás kenyeret.

szerkezet: 5/5
íz: 5/5
tartósság: 3/5
kenyérhéj: 4/5

bundáskenyér-teszt: 3/5
ár: 2/5

Összesen: 22/30

 

süti beállítások módosítása