English

Egy nap a városban

A “Kolónia”

Magyarósi Csaba 2014 szeptember 25.
Címkék: városkép

Budapest azért is zseniális város, mert sokkal több a sztorija, mint elsőre gondolnád. Olyan épületek, városnegyedek vannak, hogy eldobod az agyad, csak épp sosem hallasz róluk, és a közelükbe sem kerülsz.

A MÁV Gépgyár kolónia pont ilyen.

Már a neve is: úgy hangzik, mintha valami steampunk korban a magyar vasutaknak sikerült volna először embert juttatnia a Marsra egy gőzmeghajtású űrmozdony segítségével (útközben tesztelhették volna Einstein idődilatációs elméletét), majd ott egy virágzó társadalmat hozott volna létre.

Ehelyett viszont a nyolcadik kerületben építettek fel egy hihetetlenül izgalmas lakónegyedet, lakótelepet, egyetlen épülettömbben. Ezt:

Screen Shot 2014-09-02 at 07.23.25.png

A házat 1908-ban kezdték el építeni és egy évvel később már be is fejezték a munkát, hogy legyen hol lakniuk a MÁV munkásainak és tisztviselőinek. A cég viszont olyan jól állt akkoriban, hogy nemcsak néhány egymástól független lakást hozott létre, hanem egy önálló várost.

Oké, azért a lakásokba is belehúztak: 645 szoba-konyhás munkáslakást és tíz két-háromszobás tisztviselői otthont terveztek a négyemeletes épületbe, aminek hatalmas belső udvarának a közepén ott van egy csodálatos víztorony, bizonyítva, hogy mégiscsak steampunk Mars kolónia ez, nem nyolcadik kerületi sorház. És mindenki be akart ide kerülni: a kor elvárásaihoz képest igazi luxusközösség volt itt, ráadásul aki lakást kapott a házban a MÁV-tól, az kiváltságosnak számított, annak sínen volt az életen, annak biztos karrierje volt a cégnél.

Na de: nézzük át, mi volt az épülettömbben. Egyrészt egy hatalmas belső udvar, ami igazi közösségi térként funkcionált, és ahol remekül el lehetett tölteni egy pihenőnapot. Aztán: az alagsorban voltak szaunák, gőz-, és kádfürdők, utóbbiakra persze azért volt szükség, mert csak az egyik lépcsőházba építettek fürdőszobákat, a többiből a közös tisztasági fürdőbe jártak a lakók, ami egyébként akkoriban tök normális volt. És vécék is csak a folyosón voltak, ezért aztán amikor később modernizálni kellett a lakásokat, jelentősen át kellett alakítani az alaprajzot, hogy elférjen bennük egy kád és egy wc, de erről majd egy következő cikkben.

Szóval volt itt vendéglő, volt tisztviselői kaszinó, építettek ide egy tekepályát, az emeleten pedig létrehoztak egy hatalmas színház-, és mozitermet. De volt még a tömbben orvosi rendelő, mentőállomás, kártyaszoba, könyvtár, óvoda, edzőterem, mosoda és jéggyár, hogy meg ne romoljon az étel a lakások jégszekrényeiben. Ahogy írtam már: külön város.

Az ötvenes években, az államosítás után aztán komoly átalakításba kezdtek, sokáig művelődési házként működött az épület néhány része, ez volt a Vörösmarty Kultúrház, a nyolcvanas években meg itt üzemelt az alternatív szórakozóhely, a Fekete Lyuk. Aztán forgattak itt még egy rakás filmet a Csinibabától a Vizsgáig, annyira erőteljes és egyedi a hely hangulata.

A következő részben egy, a házban található szuper lakást mutatunk be.

A fotókat Bujnovszky Tamás készítette, a cikk megírásához sok infót találtunk az Egykor.hu oldalán.

süti beállítások módosítása