English

Egy nap a városban

A legjobb budapesti hamburger nyomában: Pesti Burger és Bár

Magyarósi Csaba 2014 augusztus 06.
Címkék: gasztro

Olyan sokan ajánlottátok már ezt a helyet, hogy végül megtörtünk és elmentünk kipróbálni. A legjobbkor, mert valamiféle tulajdonosi viszály miatt néhány hónapig nem hozta az elvárt minőséget a hely, de épp másfél hete helyreállt a rend és a Pesti Burger és Bár újra azt tudja, amit állítólag régen tudott.

És emiatt újra kell értékelnünk a hamburgeres toplistánkat.

A Tompa utcában található étterem ugyanis komoly versenyben van az eddigi abszolút kedvenccel, a Zinggel. De annyira más műfaj a kettő, hogy képtelen lennék választani. Mert a Zing egy tökéletes utcai burger, képtelenség zsírpapírba jobbat csomagolni, a két húsos Guitar Hero fényesen ragyogó ragyogó csillag a budapesti burgerkultúra egén.

Viszont ez a Tompa utcai. Ez tökéletes. Lássátok, így néz ki: 

DSC07057.JPG

Akkora, hogy képtelenség sétálgatva megenni, ehhez tányér kell, meg evőeszköz, meg az, hogy elkezdd lebontani: nem szoktam én leszedni a bucit a húsról, de itt kénytelen voltam, mert ekkorára nem tudom nyitni az állkapcsom. Pedig próbáltam.

Aztán amikor éppen csak hozzáért az ujjam a bucihoz, észrevettem, hogy csordogál a lé a hús alól. Fel is vettem, nézzétek meg, milyen gyönyörű:

 

Ekkor már biztos voltam abban, hogy egy csodásan szaftos hamburgert fogok enni, de a valóság még ehhez képest is meglepett. A buci remek, jó állagú, nem túl édes, nem száraz, első osztályú köret. Őrületesen jó a sajt is, meg a zöldségek, a hagymalekvár és főleg a bőséges fokhagymás majonéz a buci tetején, de nem erről akarok beszélni, hanem a hét sztárjáról, erről a húsról:

DSC07062.JPG

Atyaúristván! Ez olyan, hogy játszol vele a nyelveddel. Pöckölgeted a szádban. Nincs túlbonyolítva, túlfűszerezve, de remek alapanyag hibátlanul darálva és még jobban elkészítve. Itt a medium tényleg medium sütést jelent (mint a Zingben), és, bocsánat, most egy elég undorító hasonlattal fogok élni, de hát mit csináljak, annyira természetes, hibátlan az összhatás, mintha a hús a szádban nem is egy feldolgozott, megsütött valami lenne, hanem élő, friss izé, a szájpadlásod része. Próbáljátok ki, és rájöttök, hogy mire gondolok.

Külön-külön elemezve az összetevőket mindegyiknél arra a következtetésre jutsz, hogy közel hibátlan, a Zing burgere viszont lehengerlőbb, erőteljesebb. Ugyanaz az étel, ugyanaz a minőség mindkettő, de az egyik fuvola, a másik basszusgitár. Szóval értelmetlen rangsort felállítani köztük: zseniális mindkettő.

Pesti Burger és Bár
Budapest, Tompa utca 21
H-V: 11-24:00

süti beállítások módosítása