English

Egy nap a városban

Energiatudatos otthon: passzívházak Budapesten!

Hirdető 2014 április 23.

Hirdetőnk az Austrotherm, akik a passzívházak lehetőségeire hívják fel a figyelmet.

A belvárosban sétálva hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Budapest külső kerületei a mai napig milyen sok családi ház építésének tanúi. A százéves, sokszintes arculat megtartásának célja helyett a családi házak építésénél más szempontok nyomnak inkább a latban. Ezek közül az egyik leghangosabb Magyarországon: a szigetelés.

Egyre trendibbek lesznek a passzívházak, amiknél ez utóbbi olyan magas fokon valósul meg, hogy klasszikus fűtő/hűtő berendezések hiányában is képesek tartani a kívánt hőmérsékletet. A minimális szükséges hőmennyiséget főként a napsugárzásból és a „hulladékhőből” (elektronikus berendezések és például a főzés vagy fürdés melegvize által kibocsátott hőből) fedezik. A leglenyűgözőbb pedig, hogy a lakók saját testhőjükkel – élő fűtőtestként funkcionálva – maguk is fűtik a házat.

print2 copy.jpg

És a passzívházak egyáltalán nem számítanak ritkaságnak Budapesten. A XIII. kerületi Jász utcában most épül egy 100 lakásos passzív társasház, az országban az első ilyen (a kizárólag bérelhető lakások átlagos éves fűtési költsége állítólag 15 ezer forint lesz majd). De találunk példákat passzívházakra a II., a XI., XVI. és XVIII. kerületben is.

Képgalériánk a Jász utcai passzívház kivitelezéséről:

Mi kell ahhoz, hogy egy házból passzívház legyen? A szerteágazó követelményrendszer gerincét természetesen a kiváló minőségű és megfelelő vastagságú hőszigetelés adja. A passzívházak rendkívül szigorú előírásainak csak a legvastagabb, akár 25-40 cm-es hőszigetelő anyagok tesznek eleget. Ezen túlmenően, jól záródó, alacsony hőátbocsátási tényezőjű ablakokat kell beépíteni, valamint a levegő cseréjéről gondoskodó légtechnikai berendezésekkel kell felszerelni a házat.

A vastag hőszigetelést persze nem csak a passzívházat építők választják. Bármilyen otthonban kialakított igényes hőszigetelő rendszerrel súlyos tízezreket lehet megtakarítani és a befektetés ára már 3-4 év alatt megtérülhet, ráadásul kevesebb széndioxidot termelhetünk így - az alacsonyabb energiaigény miatt.

passzívház tényő_1.jpg

Az austrotherm.hu-n egyébként ki is számolhatod, mennyi az annyi: a csupasz téglaburkolathoz képest a különféle vastagságú plusz Austrotherm szigetelést választva láthatod, a pénzed hány százaléka marad a zsebedben. Itt pedig egy másik táblázatban az is kiderül, hogy mindez forintban mit jelenthet.

Legyél energiatudatosabb és tegyél a következő generációért: hőszigetelj okosan! Válaszd az Austrotherm első osztályú termékeit – most akciósan. Még több információért, kattints!

 

süti beállítások módosítása