English

Egy nap a városban

Budapest éjszakai arcai

szucsadam 2013 október 18.

Hirdetőnk az Olympus, ebben a posztban pedig kipróbáljuk, mit tud egy jó kompakt gép akkor, amikor a mobiltelefonok már feladják: félhomályban. Bevetettük magunkat Csabával az éjszakába, hogy megnézzük, milyen különös arcokat hoz felénk a város.

Itt egyáltalán nem kell szégyenlősködni, Budapesten vagy. Ha te este fél tízkor akarsz reggelizni, megteheted. Ráadásul úgy, hogy rögtön szerelmes leszel a téged kiszolgáló hölgy életszeretetébe, nagy mosolyába, és azt gondolod, hogy ahol ekkora örömöt kapsz a szürkemarha virsli mellé, ott nagy problémák nincsenek.

PA170465.JPG

@Szimpla Háztáji bolt

Amikor pedig látod, hogy a Kis Parázs padján négyen Bors pohárból kanalazzák a levest, te is átölelnél egy katicabogarat. Tudod, hogy Thaiföld és Budapest néhány milliméterrel megint közelebb került egymáshoz.

PA170430 copy.jpg

@Kis Parázs

A fázósan északi nevű, de az Egyesült Államokban született hegedűs-csellista Kjartan egy néhány asztalos kis helyiségben húzza a világzenét Johannes harmonikájával kísérve. Kalap az asztalon, nyílással felfelé, lehet beledobálni, amit szeretnénk. A hegedű hangja rekedt, mint egy őszi megfázás, de pont ettől szép.

PA170421 copy.jpg

@FélixHélix

Hozzászoktál már a város furcsaságaihoz, de azért a Mika Tivadar előtt meglepődsz a fekete ruhás lányon, aki műfüvet egyensúlyoz a fején. Ő kicsit eltávolodott a világtól, szándékosan, így nem lepődik meg a kérdéseden: bocsánat, megkérdezhetem hogy mit csinálsz? "Műfüvet egyensúlyozok a fejemen" - válaszolja a művészetbe vetett hittel. "Gyere be és nézd meg" - teszi hozzá, "de gyorsan, mert fázom" - és ezt is. Bent különös performansz kezdődik, a lány magára teríti a füvet, egy gitározni nem tudó lány gitározik, miközben Csillag (közben kiderült a neve) az ablakpárkányról összeomlik a nézők kezébe. Előtte megkéri azért őket, hogy kapják el, biztos ami biztos.

PA170512.JPG

PA170514.JPG

@Mika Tivadar

A Szimplában rockkoncertet tartanak, a táncparketten erősen középkorú fiatalok pörgetik egymást úgy, ahogy még anno az Ifiparkban. Nyugdíjasoknak féláron van egyébként minden, ettől a hely kap egy olyan kulturális keveredést, amit máshol nem lehet tapasztalni. A gitáros megbízhatóan szólózik: semmi váratlan kilengés, minden hang a medren és a hangnemen belül marad.

PA170490 copy.jpg

@Szimpla Kert

Szerintünk az autóknak is van arca. Ez pedig a Gozsdu udvarban néz ránk, egy kis arisztokrata rátartisággal.

PA170561.JPG

@BeerCo

Az Urimuriban vadásznak a szingli lányok: a férfiak ilyenkor kis halakká válnak, akiknek meg van engedve, hogy cápásdit játsszanak. Nóránál (balra) vendégeskedik Anna. Pontosabban kanapészörföl. Dániából jött, innen Rómába megy tovább. "Hamlet" - mondom neki, és érzem, minden kulturális szakadék leomlott a két ország között.

PA170532 copy.jpg

@Urimuri

Itt már elhomályosodik a tekintetünk. A Kolorban a pultoslány úgy mixel, mint aki most próbálgatja a magabiztosságát az italok keverésénél. De jól áll neki. Mármint a magabiztosság.

PA170546 copy.jpg

@Kolor

olympus posztala_2.jpg

süti beállítások módosítása