English

Egy nap a városban

Biciklizz Budapesten úgy, mint egy vak - Tandem Budapest

szucsadam 2013 április 27.
Címkék: bicikli városkép

Szerintem nem sokan gondolták volna, hogy a látássérült emberek is szoktak Budapest utcáin biciklizni. Én sem. Amikor az egyik ismerősöm elhívott tandemezni, akkor jöttem rá, hogyan lehetséges ez. "Van sok tandembiciklink, a Vakok Intézetéből is szoktak velünk tekerni, mi elöl, ők hátul. Most meg elkezdtünk városnéző túrákat is szervezni, megmutatjuk, milyen ez az élmény" - mondta a telefonba István. Ja és nem, nem kötik be a szemünket, hiába is szeretném, mert az veszélyes. Ez nem a Láthatatlan Kiállítás következő darabja.

Viszont a biciklik veszélyesen menők:

P1140943 copy.jpg

P1140950 copy.jpg

A tandemezésnél egyébként az a lényeg, hogy aki hátul van, ne akarjon irányítani, aki meg elöl, az legyen határozott, de figyeljen hátrafelé is. Egyébként azonos neművel sem gáz ilyenre ülni, nem kell átkarolni senkit, nem érsz a seggéhez az irányítónak, és a gerincébe sem harapsz bele, legfeljebb nagy fékezésnél.

Szerveztek tegnap egy próbautat, amin két túrájukból adtak ízelítőt. Ezek eredetileg három órás tekerések lesznek, ahol a tandemezés kihívásai mellett időnként meg-megállva érdekességeket mutatnak a városban. Az egyik túrán Végh Attila, a a városban forgatott filmek helyszíneiből mutat be egy csokorral, a másikon Kroll Zsuzsa, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érdekvédelmi csoportvezetője beszél arról, hogyan közlekedik ő a városban (a lenti fotón ő ül hátul).

P1140951 copy.jpg

P1140965 copy.jpg

Nekem a bemutatók közül inkább Zsuzsa túrája tetszett. Érdekes volt látni, ahogy például a Korzón az ujjaival nézi meg a kilátást a vakoknak kitett domborművön, és a Braille-írást olvasva kikeresi az egyes épületeket.

P1140984 copy.jpg

Vagy ahogy alig észrevehetően megnyom egy vakoknak adott távirányítót, amivel a Madách téri gyalogosátkelő elkezd hangosan beszélni. A 4-es (és remélhetőleg nemsokára a kettes) metrón ugyanezzel a távirányítóval például már a mozgólépcsőket is szóra bírja, hogy tudja, melyik megy felfelé, és melyik lefelé.

P1140993.JPG

Egyébként meg olyan ügyesen száll fel a biciklire, mozog, kiismeri magát, hogy amíg nem mondták, hogy vak, nem is vettem észre.

P1140972 copy.jpg

P1140957 copy.jpg

Májusban tehát indulnak a Tandem Budapest túrái, lehet majd jelentkezni rájuk. Ezzel pedig a Vakok Intézetét is támogatják majd.

süti beállítások módosítása