English

Egy nap a városban

Gőzerővel halad a Ferenciek terének átalakítása

Magyarósi Csaba 2013 február 05.

Lehetett tudni egy ideje, hogy a városvezetés készül valamire a Ferenciek terével, hiszen több mint egy évig készítették elő a projektet, én legalábbis 2011-ben hallottam először a nagyobb ívű tervekről. Mégis meglepett, amikor lezártak mindent, aztán elkezdték szétdarabolni az autós aluljárót. Nem bántam, csak szokatlan volt, hogy a bejelentéstől milyen gyorsan eljutottunk a megvalósításig.

Tegnap arra sétálgattam és készítettem néhány képet, hogy lássátok, hol tartanak. A környékre, főleg a föld alatt, rá sem lehet ismerni. A metróaluljárót például fémoszlopokkal erősítették meg, ami sokkal jobb ötlet, mint hagyni ráomlani az emberekre a Kossuth Lajos utcát (A Jég büfé zavartalanul üzemel!):

IMG_5565.JPG

Különösen jópofa, hogy az alagút felső burkolatát már elbontották, így az nem alagút többé, illetve hogy ütöttek egy lyukat a megboldogult alagutat a metróaluljárótól elválasztó falba, úgyhogy most már szabadon át lehet nézni oda, ami évtizedeken át el volt zárva a szemünk elől. És a kis lyukon át is jön be a fény:

IMG_5566.JPG

Odafent minden darabokban. Munkagépekkel és kézi erővel szedik a térburkolatot, a betonelemeket, darabolják a fákat:

IMG_5568.JPG

IMG_5569.JPG

IMG_5577.JPG

IMG_5573.JPG

De hasonló a kép a tér másik oldalán is, illetve itt azt is megfigyelhetjük, hogyan lett kabrió az alagút:

IMG_5578.JPG

IMG_5580.JPG

A teljes beruházás egyébként kábé 3,5 milliárdba kerül, és jövő tavaszra lesz kész, mit ad Isten, kábé minden pont akkorra. Átadás után így néz majd ki:

Screen Shot 2013-02-04 at 2.55.20 PM.png

Screen Shot 2013-02-04 at 2.56.02 PM.png

Screen Shot 2013-02-04 at 2.55.50 PM.png

Ami szuper lesz. Már csak néhány hely van a belvárosban, amit helyre kéne pofozni, és tényleg Prága-szintű kis ékszerdoboz jön létre az ötödik kerületben, csak annál hihetőbb. Az új főutca remek a Rádaytól egészen a Szabadság téri Mózes kútig, a Március 15. tér is jól sikerült, a Kiskörút is sokkal szerethetőbb a felújítás óta, már csak a Városháza teret kéne rendezni, mert egy vicc, ami ott van, meg mondjuk kitiltani a Kamermayer térről az autókat, hogy ne parkolóként üzemeljen Budapest egyik legszebb tere, meg lebontani azt a szörnyű parkolóházat a Szervita térről, és kábé készen is lennénk.

süti beállítások módosítása