English

Egy nap a városban

Mi történik a Kazinczy utcával?

Magyarósi Csaba 2013 január 03.
Címkék: városkép

Bezáratják a helyeket éjfélkor, jogukban áll, nem áll jogukban, szeméthangosfiatalok, költözzenekelazöregek. Nekem persze van véleményem a témában, ami annyira határozottan áll ki a belvárosi szórakozóhelyek létjogosultsága mellett, hogy elő sem adom, nehogy ártsak az ügynek. Inkább valami sokkal hasznosabbat teszek.

Leközlöm Mihály Edina facebookos kommentjét, amit egyébként időközben már lehozott a HVG is, csak hogy mindenki tisztán lássa, jogilag mi a helyzet.

Screen Shot 2013-01-02 at 12.45.48 PM.png

Lássuk:

Gyorstalpaló a kialakult kis magyar jogi abszurdhoz - tudd, hogy értsd

1. az erzsébetvárosi önkormányzat kapott 1 milliárd forint eu-s támogatást arra, hogy a Kazinczy utcát felújítsa és sétálóutcává alakítsa. A felújítás magyaros igényességgel meg is történt 2011 nyarán, de sétálóutcává nyilvánítani azóta sem hajlandók, helyette az összes önkormányzati anyagban behazudják, hogy az.

2. 2012 január 1-től életbe lépett a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, melynek értelmében zárt közforgalmú helyeken tilos a dohányzás. A szórakozóhelyek kevés helytől eltekintve példásan betartják és betartatják a törvényt, ezért a legtöbb helyről a dohányosok kénytelenek az utcára kijárni.

3. Idén ősszel a parlament elfogadta Rogán Antal törvénymódosítási javaslatát, melynek értelmében a rendőrség mint szakhatóság véleményezi azt, hogy egy szórakozóhely mennyire ártalmas a köz-, személyi- és vagyonbiztonságra, a szakhatósági vélemény alapján pedig a kerületi jegyző tilthatja vagy engedélyezheti az éjfél és reggel 6 közötti nyitva tartást. Rogán szerint ez azért kell, hogy vissza lehessen szorítani azokat a helyeket, ahol 150 ezret kérnek egy pohár sörért, majd a nagy kopasz kidobóember elkíséri a delikvenst, többnyire turistát a bankautomatához, valamint visszaszorítani a prostitúciót és a drogkereskedelmet. A civilek már a módosítás benyújtásakor felhívták a figyelmet arra, hogy ilyen hely kb. 10 van a városban, zömmel Rogán kerületében, jól ismertek és nevesítettek, ellenben a törvénymódosítás 10 kerületet és többszáz helyet érint.

4. Decemberben a Kazinczy utcai helyek jó része már megkapta a tiltó határozatot. Pedig nem 150 ezer egy sör, nincsenek rúdtáncosok és kokain a pult alatt. Az indoklásban a következők szerepelnek:

A: a helyek előtt a vendégek dohányoznak. Pont, mint ahogy azt a törvény előírja.

B: a vendégek és a taxik akadályozzák az autóforgalmat. A sétálóutcában.

Gyorsan tegyük hozzá, hogy a nagy keménykedés közepette valamiért több száz autós parkolónak nézte szilveszter este a Városháza parkot, akiket viszont elfelejtettek szénné büntetni a közterületesek, remélhetőleg azért, mert a belvárosban ünneplőket próbálták rávenni arra, hogy érezzék már rosszabbul magukat:

A fotót Bódis Krisztiántól vettem innen, mert én bénán fotózok, ő meg nagyon jól

süti beállítások módosítása