English

Egy nap a városban

Idén is miénk lesz a Duna

szucsadam 2012 március 22.
Címkék: duna folyó városkép

Tavaly fordult meg először néhány ember fejében, hogy oké, itt van nekünk ez a nagy folyó, amin csúcsidőben mindig nagy szívás átautózni, és pimaszul elfoglalja a város közepét, de a városlakók esetleg élvezhetnék is a vizet, ha már egyszer ott van. Nem csak a sétahajóról, a rómain, meg a kopaszin, hanem akárhol.

Persze könnyebb lenne ezt úgy megvalósítani, ha a legmenőbb Budapest elképzelés hirtelen valósággá válna:

Meg így:

De van nekünk egy rakpartunk, rajta jobb esetben 50-70 kilométer per órás sebességgel haladó forgalmunk, nehéz egyáltalán a víz közelébe jutni.

Tavaly a lelkes budapesti fiatalokból álló VaLyo csoport építette meg a Duna Tanösvényt, ami már önmagában egy állandó kiállítás és program a folyóparton. Megnyitották a STÉG-et, a Belgrád rakparton álló hajókikötők közül az egyiken kialakított közösségi teret, az idei ötletelés pedig egy új kezdeményezés keretében indult útjára. A Danube Flow - Hív a Duna! elnevezésű programsorozat tegnap este tízkor kezdődött, így:

Önkéntesek elemlámpával sétálgattak megadott pontok között a Szabadság híd budai hídfőjénél, fel-alá. Az érdekes látvány értelme csak a hosszú expozíciós időre állított gépen látszott.

A sajtóközlemény szerint a tavasztól őszig tartó kezdeményezés célja, hogy szórakoztató eseményekkel, családi és sportprogramokkal csábítsák vissza az embereket a Duna-part városi szakaszaira. A Toldi moziban márciusban filmvetítést szerveznek Rekviem a Római partért címmel, városismereti nyomozás indul Gyilkosság a Duna partján címmel áprilisban, máshol ügyességi játékok, vetélkedők, zenés mulatságok lesznek.

Idén tehát még közelebb kerülhetünk mi, városlakók a Dunához, az autónkból kiszállva szívhatjuk be az illatát, és remélhetőleg a programokat előbb-utóbb követi az infrastruktúra fejlesztése is.

süti beállítások módosítása