English

Egy nap a városban

Budapest a biciklisek Kánaánja

szucsadam 2011 október 03.
Címkék: bicikli

A Copenhagenize.eu oldalon rendszeresen nyomon követik a világ nagyvárosait, amiket sorba állítanak aszerint, hol mennyire tesznek erőfeszítéseket a bringások jobb körülményeiért, mennyire biciklibarát a vidék. Nagyon érdekes, hogy miközben a budapesti bringás topicok nagy általánosságban még mindig az "autósok a biciklisek ellen" és a "kerékpározhatatlan főváros" témák körül forognak, addig hátulról észrevétlenül megveregették a főváros vállát, és gratuláltak. Budapest ugyanis a listán a tizedik, a koppenháganizációs index szerint 36 pontos a magyar főváros - olvastuk a Hírszerző.hu portálon.

A leírás szerint Budapesten erős az érdekképviselet, infrastrukturális változtatások is várhatóak, kialakítanak bringautakat a parkoló autók és a járda közé (ahogy szerintük is kell), ráadásul a bicajos promóció is világszínvonalú.

"A világon nincs még egy hely, ahol 50-80 ezer lakos nevez be egy békés Critical Massra, de a cél most az, hogy minden nap használják a bringát"

És még egy idézet a Copenhagenize.eu leírásából:

Budapest példaként szolgálhat a közép-kelet-európai országoknak, vagy akár az egész világnak. Még több infrastruktúra, több politikus az ügy mellett, és Budapest legendává válhat.

A maximálisan elérhető pontszám 64, ebből kaptunk mi 36-ot, így holtversenyben vagyunk például Hamburggal. A pontszámok úgy jöttek ki, hogy 0-4-es skálán értékelték a várost 13, a biciklisek számára legfontosabb kérdések szerint. Ezek között van a bringások biztonsága, a társadalmi elfogadottság, a várostervezés biciklisekhez való igazodása, a bicikliseket segítő építmények, bicikliutak száma.

És akkor a BuBiról még szó sem esett, pedig az az, ami igazán elterjesztheti a városi bicajozást, ezzel tehát könnyen még magasabbra lőhetjük magunkat. Jó tudni, hogy azoknak, akiknek nagyobb rálátása van a világban tapasztalható trendekre, ilyen jó véleménnyel vannak Budapestről.

· 1 trackback
süti beállítások módosítása