English

Egy nap a városban

Kitiltják az aluljárókból az utcazenészeket

szucsadam 2011 június 16.
Címkék: zene

Úgy tűnik, tényleg komolyak a városvezetés szándékai, tegnap értesültem róla, hogy az aluljárós zene megszűnhet Budapesten, helyette a felszínen, engedéllyel lehet majd játszani. Állítólag a főpolgármester kifejezett óhaja, hogy tegyenek rendet az aluljárókban, és ezen az úton egy sarkalatos pont az utcazenészek kipaterolása is.

Nekem ez több okból sem tetszik. Egyrészt az aluljáróknak olyan akusztikája van, amik a zenét felerősítve jót tesznek a muzsikával, egy egyedi hangulatot hoznak létre, és én kifejezetten szeretek a mozgólépcsővel erre a hangulatra érkezni a felszínre. Egyesek sokallják az utcazenészek számát, én pont ellenkezőleg: kevesebb aluljáróban van alkalmam elcsípni őket, mint szeretném. Az eddigi kedvenceim:

 

A másik ok, hogy télen a felszínen egyáltalán nem lehet majd hegedülni, gitározni, de még furulyázni sem nagyon, mert az ujjak spontán elfagyásának veszélye egy zenész számára eléggé kínos mellékhatás. Tudom, hogy júniusban nehéz ezt felidézni, de az aluljárókban pont annyival van melegebb télen, mint amennyi a zenéléshez kell. Ráadásul ha esik az eső vagy télen a hó, szintén nem hallhatunk majd zenét sehol, mert esernyőt tartani már végképp nem fog senki nekik.

Tényleg vannak rossz utcazenészek Budapesten, én sem örülök nekik, de ők egy idő után eltűnnek. Senki nem dob pénzt egy olyan muzsikusnak (vagy valami olyasminek), akitől inkább menekülne, így ezek kiszorulnak a közterekről, egy automatikus tisztító folyamat indul be. Őt például soha többé nem láttam:

 

És én egyre több tehetséges, jó zenészt látok az utcákon, jó zenével ezek szerint meg lehet szerezni a megfelelő mennyiségű pénzt így is. Közvetítők nélkül.

A mostani szabályozás engedélyhez kötné az utcazenét, pár száz forintot kérve naponta a köztéren kalapozóktól, akik egy olyan helyen kényszerülnek majd játszani, ahol sokkal kevésbé hallható és élvezhető a muzsika. És természetesen ahol sokkal kevesebb ember fordul meg.

Hogy az aluljárók tisztogatásának mi lesz a következő lépcsője, nem tudom, mert a koldusokkal, hajléktalanokkal, paprika- és háromdarabcsokiegyszázas árusokkal eddig sem sikerült hatékonyan felvenni a harcot, valószínűleg ezután sem sikerül majd, hacsak nem költenek erre a célra megfelelő összegeket.

De az igazi kérdés nem is ez, hanem hogy az utcazene miért tartozik a tisztogatásba, miért tartozik a rendhez az, ha ők a felszínen játszanak. És hogy miért kell engem megfosztani attól az élménytől, hogy a belvárosban egész évben ismerkedhessem az új zenészekkel, és ha jónak ítélem őket, dobjak nekik támogatást? Tényleg kíváncsi lennék az okokra.

A kérésem az előző poszthoz hasonlóan az, hogy aki szerint maradhassanak az aluljárókban a zenészek, nyomjon egy lájkot a poszt alatt, hadd dübörögjenek a kattintások.

süti beállítások módosítása