English

Egy nap a városban

Nem reptér, regionális központ épül Ferihegyen

Magyarósi Csaba 2011 március 24.

Pontosabban a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi reptéren, vagy Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi reptéren, vagy a Liszt Nemzetközi Ferenc Budapest reptéren, most hirtelenjében nem is tudom, hogy hívják. Nem is ez a lényeg, hanem hogy hétvégén megvolt az új váró, a SkyCourt nyitóbulija, ami egyébként vasárnaptól kezdi meg a szolgálatot.

Így nézett ki, amikor pár hónapja, már többé-kevésbé kész állapotban láttuk:

És így a vasárnapi nyitópartin, padorjan képein:

padorjan: IMGP8282

Megjelent azonban most egy rövid összefoglaló is arról, hogy milyen szerepet is szánnak a reptérnek, amiből kiderül, hogy egy várónál azért itt sokkal többet akarnak felhúzni. Az már a téli látogatásunkkor kiderült (bővebben ide kattintva), hogy fejlesztik a légioldali kapacitást is, hogy ne csak a váró legyen nagyobb, de több utas is használhassa a repteret. Ennek hála a mostani 8 millióról 15 millióra nőhet az éves utasszám Ferihegyen, szóval duplázásra készülnek, meg arra, hogy a repülőtérből egy regionális hub lesz: nem célállomás, hanem átszállóövezet, ami az amszterdami reptérhez hasonlóan óriási átmenőforgalmat bonyolít.

Ezzel némileg összefüggésben a teherszállítási részleget is fejleszteni akarják, regionális logisztikai központtá akarják hizlalni, a mi szempontunkból azonban talán érdekesebb, hogy a tervek szerint a jelenlegi parkoló helyére négycsillagos hotel épülne. Ilyesmivel az összes fontosabb európai reptéren találkozhatunk, hátránya, hogy aki ott száll meg és ott vesz részt konferencián, az egyetlen másodpercet sem tölt majd Budapesten, előnye, hogy sok utast csábít majd el legalább a reptérig az épület.

Szóval nagyon a tervek, ráadásul ezek a fejlesztések magánpénzből épülnének meg, így aztán aggodalomra semmi ok és reméljük a legjobbakat..

süti beállítások módosítása