English

Egy nap a városban

Hátrányos helyzetből indulva Budapesten

szucsadam 2011 március 04.
Címkék: közlekedés

Már szinte észre sem vesszük, hányféle megoldás segíti a közlekedésünket Budapesten. Az autóban a GPS mutatja az utat, ha pedig tömegközlekedést használnánk, a BKV saját útvonaltervezőjén kívül is egy csomó lehetőségünk van, már az okostelefonokra is több alkalmazás jelent meg, akár csak egy térképen kell ráböknünk a célállomásra, és az aktuális pozíciónkhoz és a pontos időhöz viszonyítva megkapjuk az útbaigazítást.

Egyre kényelmesebbek ezek a szolgáltatások, és nem is gondolunk arra, egyeseknek mennyire kevés információval szolgálnak. Például a gyengénlátóknak, a kerekesszékeseknek vagy a babakocsit tolóknak. Nekik nem mindegy, hogy hány lépcsőn vagy lámpás kereszteződésen kell átverekedniük magukat, van-e lift vagy enyhe lejtő segíti-e a haladást.

Nemrég bukkantam Ancsa tippje alapján egy olyan weboldalra, ami kifejezetten nekik készül. A Pedroute.hu-n alapvetően kerekesszékes és gyengénlátó felhasználók beállításait választhatjuk, de lehetőség van egyéni preferenciákat is beállítani. Mert a hátrányból indulóknak nem a legrövidebb út kell, hanem a legkényelmesebb, ezen szempontok alapján:

Természetesen a tömegközlekedés is integrálva lett, és a végső útvonalterven kanyarra, lámpára, lépcsőre lebontva, szinte méterről méterre látszik a célig legyőzendő összes akadály, a szép, letisztult dizájnt pedig a gyengénlátók számára az olvasáshoz megfelelőbb betű és háttérformátumokat is kérhetünk.

 

Megkerestem az oldal tervezőjét, a Topolisz Kft.-t, Siegler Vera ügyvezető elmondta, a mögöttes gyalogos adatbázis tartalmazza az utak mentén elhelyezkedő járdákat, a gyalogátkelőhelyeket, lépcsőket, alul- és felüljárókat, járdaszigeteket, tömegközlekedési megállókat. A járdáknál még azt is megvizsgálták, hol találhatók rámpák.

Az egész várost még nem sikerült teljes egészében felmérniük, de a 2009 decemberétől tartó munka folyamatosan tart. Az oldal a Főváros tulajdonát képezi, annak idején a Főváros, egész pontosan az FKF Zrt. adott megbízást a fejlesztésre egy ITS (Intelligens Közlekedési Rendszerek) projektrendszer keretében. Nagyobb látogatószám még nem alakult ki, mivel az oldal népszerűsítése várat magára. De azért használni már lehet, ha valakinek szüksége lenne rá, ajánljátok neki.

süti beállítások módosítása