English

Egy nap a városban

Budapest legszebb lépcsőházai: Degenfeld-ház

szucsadam 2011 március 02.
Címkék: lépcsőház

Kis előnyből indul e heti jelöltünk, ezúttal a Palotanegyedbe, vagyis a Nemzeti Múzeum mögötti területre tévedtünk, ahol a 19. század végén sorra nőttek ki a földből a szebbnél szebb paloták. Mágnásfertálynak is hívták-hívják ezt a városrészt, ahová a gazdagok kezdtek szállingózni a szabadságharc leverése után.

Rögtön a Festetics-palota mellett, a Bródy Sándor utca 14-ben jártunk, az 1872-1874 között épült Odescalchi-palotában (más néven Degenfeld-ház), amit Ybl Miklós tervezett. Mondom, nagy az előny, de nem behozhatatlan.

Építészeti szempontból fantasztikus az épület, és kifogástalan állapotban tartják a belső tereket is, az ajtók és a benti fafelületek frissen festett benyomást keltenek, de a javítgatott beton nem illik a különleges elrendezésű belső udvarokhoz.

A lépcsőházat alig találtam meg, mikor mégis megvolt, a félhomályban szinte semmit nem láttam.

A ház különlegessége egyébként, hogy itt élt és halt meg Tisza Kálmán miniszterelnök.

A névadókról egy keveset a Wikipedia és a Kislexikon segítségével:

Az Odescalchi olasz eredetű, Magyarországra is átszármazott főrangu család, melyből Odescalchi Benedek XI. Ince néven a pápaságra emelkedett. A család magyarországi tagjai:

 

Odescalchi Arthur József Hugo Livius László, szerémi herceg (Szolcsány, 1837. július 21. – Körmöcbánya, 1925. január 9.) gazdag felvidéki úr, Nyitra megyei birtokos és az illóki (Szerém vármegye) hitbizományának ura, császári és királyi kamarás, a jeruzsálemi Szent János-rend vitéze.

 

Herceg Odescalchi Gyula herceg (Pozsony, 1828. november 26. – Pozsony, 1896. szeptember 29.) katona, politikus. 1855. nőül vette Degenfeld Anna grófnőt.

Tis is fotózzátok le a kedvenceteket, vagy azt a lépcsőházat, ahol laktok (és úgy érzitek, érdemes a bemutatásra). Persze a tippeket is várjuk, küldjétek a javaslatokat erre az email-címre.

süti beállítások módosítása