English

Egy nap a városban

Nagyot szólt a Bocuse d'Oron a magyar kaviár

szucsadam 2011 január 28.
Címkék: étterem kaviár bocuse

Egy korábbi posztban írtam már a magyar kaviárról, az Arany Kaviár étterem és a Békés megyei tokhaltelep közös gyermekéről, és arról, hogy nemsokára a Bocuse D'oron, a csúcsgasztronómia legnagyobb versenyén is megjelenik valamilyen módon. Nem versenyzőként, de meghívott bemutatkozóként.

Attila, az étterem tulajdonosa szerdán tért vissza Franciaországból, gyorsan felhívtam, hogy megtudjam, milyen volt a fogadtatás, kikkel sikerült találkozni. És mit mondtak a kaviárról.

Attila izgatott hangjából arra következtettem, hogy jó hírekkel tért haza, és nem is tévedtem: a magyar kaviárt hirdető asztalt a lehető legjobb helyre tették, míg a többi ország tenyésztett kaviáros standjai a nézők között mutatkozott be, az Arany Kaviár a VIP lounge-ban, vagyis a backstage-ben kóstoltatott, mégpedig a legnagyobb séfek kritikáit hallgatva.

Ehhez persze egy kis szerencse is kellett. Egyrészt legutóbb a Hungexpón a francia szervezők közül már kóstolta valaki az Arany Kaviár Gourmet Selectiont, ugyancsak a Hungexpo rendezőinek kapcsolata révén kerültek kapcsolatba a Bocuse D'Or szervezőivel, másrészt a rangos gasztroversenyen egyre erősebb az a vonal, hogy a kelet-európai tehetségeket is megmutassák. Így történhetett meg az, hogy még a francia kaviárosok is értetlenül néztek, hogy a magyar delegáció - egyedüliként - a VIP-részben állíthatott ki. Ráadásul Szása készítette az üdvözlőfalatokat, tokhalból és kaviárral.

"Hallom, milyen jó a magyar kaviár" -  a végén már csak így jöttek oda meglepve a több Michelin-csillagos gasztrohatalmasságok, Thomas Keller, Jerome Bocuse, Paul Bocuse fia, Geir Skeie (a legutóbbi verseny győztese), aki kifejezetten érdeklődött, hol lehet hozzájutni a termékhez. Az idei győztes, Rasmus Kofoed is kóstolt, Joël Robuchon, a világ legtöbb (26) Michelin csillagát birtokló séfje pedig háromszor is visszajött egy újabb adagért. Néhány név még a kóstolók közül: Yannick Alleno, a párizsi Hotel Le Meurice főszakácsa, Michel Roth, 2 Michelin-csillag birtokosa, a párizsi Ritz Hotel szakácsa, Alain Ducasse, Patrick Henriroux, Frédéric Bau, L'Ecole de Valrhona séfje és igazgatója, Pierre Dupond, a World Association of Chefs elnöke, Eyvind Hellström norvég séf, a Bocuse d’Or Europe zsűritagja.

Joël Robuchon és Thomas Keller Attilával, kóstolás közben:

És a visszajelzések: az ízhatást mindenki dicsérte Attila elmondása szerint, köszönhetően annak, hogy a folyami neveléstől eltérően itt nem jelenik meg az iszapíz, a betonkád megtette a hatását. A szemmérettel, ami az oszetrához áll a legközelebb, meg volt mindenki elégedve, az építő bírálatok inkább arra utaltak, hogy lehetnének pergősebbek a kaviárszemek.

A só kérdésében azonban nem volt egyértelmű az álláspont, itt már ízlésekről beszélünk. A francia séfek szerint lehetett volna még sósabb, Thomas Keller és a skandináv séfek viszont pont azt emelték ki, hogy leginkább az enyhe sózás tetszik neki.

A kaviár mellé a Dobogó pincészet 2009-es Furmintját szolgálták fel, vagyis egy jellegzetes magyar fajtát szolgáltak fel, aminek az íze szintén meglepte a séfeket.

A magyar kaviár tehát siker volt, az egyik legnagyobb francia disztribútor komolyan érdeklődött a standnál, indulhat a világsiker.

süti beállítások módosítása