English

Egy nap a városban

A legjobb hamburger nyomában: Marika néni Kávézója

szucsadam 2010 október 01.
Címkék: hamburger

Sokan ajánlották Marika néni kávézóját, ahol állítólag a legemberesebb és legjobb hamburgereket kínálják az éhes egyetemistáknak. Kíváncsiak lettünk egyrészt a minőségre, másrészt a hely névadójára és arra, hogy a hamburgeres kiemelkedik-e a tucatburgeresek közül.

A kávézó 26 éve kínálja a hatalmas adag ételeket az Angyal utcában, Marika néni pedig ez idő alatt láthatóan semmit nem veszített kedvességéből és humorából, ezek ugyanis az elképzelhető maximális szinten mozogtak. Ahogy beléptem, széles mosollyal fogadtak, és mivel a kávéház jellegű belső tér tele volt (szemmel láthatóan egyetemistákkal és tanárokkal), a pulthoz ültem, ahol láthattam a Békeburger készítésének folyamatait.

A hamburgerező három éve kínál kedvezményes étkezést az egyetemistáknak, akik jelszóra kapják a fullos burgert ingyen teával.

Én egy hagyományos burgert kértem Marika nénitől, aki a készítés közben folyamatosan szóval tartott, elmesélte, mennyire szereti a munkáját, és mennyire örül a pozitív visszajelzéseknek. Közben felszabadult egy asztal, a távozók "isteni volt Marika néni, mint mindig" kiáltással távoztak, én mégis maradtam a pultnál, annyira lenyűgözött, hogy valaki 26 évig így fenn tudja tartani az örömet és a lelkesedést.

A burger egyébként tényleg a jobb fajtákból való volt, így simán befért a legjobb hamburgerek sorozatba. A húsnak ötből egy pontot tudok csak adni, mivel ezt nem Marika néni készíti, fagyasztva vásárolja, igaz, jobbfajtát. De így sem versenyezhet a házi készítésű húspogácsákkal.

A zsemle szintén két pontot kap, mert noha kifejezetten Marika néninek készítik, aki szigorú minőségellenőrzésnek veti alá az anyagot, nekem túl édes volt, és csak mikrózás általi puhulásra ítéltetett.

A zöldségkörítés négy pontot érdemel. Külön öröm, hogy saját szósszal is készül Marika néni, egy paradicsomos-chilis-uborkás szószt kaptam a húsra, ami ötből három pontot érdemel. A méret öt pontot kap, az óriási burgerért ezer forintot fizettünk, igaz, ebben az árban nem volt benne hasábburgonya (mint a korábban tesztelt helyeken), viszont ingyen teával is megkínáltak, noha az inkognitóm végig titokban maradt. Az ár ötből négy tehát.

Kár, hogy a felszolgálást nem pontozzuk, mert abban a Marika néni lenne az első helyen. Szigorúan a gasztonómiai élményeket figyelembe véve 19 pontot kap a kávézós hamburger a 30-ból.

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti hamburgeresek, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeresd Budapestet, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!

süti beállítások módosítása