English

Egy nap a városban

A legjobb budapesti fagyi nyomában: Vári fagyizó

Magyarósi Csaba 2010 augusztus 15.
Címkék: fagyi

Ahol a legkevésbé számítanál rá, épp ott futsz bele: túl a belvároson, túl a Kerepesi úton, túl az Örs vezér terén, a lakótelepeken, a kertvároson, túl a síneken és az autókereskedéseken, a város legszélén megtalálod Magyarország legjobb fagyizóját, a Vári cukrászdát.

A környezet majdhogynem lehangoló, széles út nagy forgalommal, drót mögé kényszerített zöldségkereskedés a szomszédban, bár a gyrosos már reményt keltő: a hely külső jegyeiben, hangulatában és szagában olyan tökéletesen idézi meg autentikus török társait, amilyet egyetlen másik hazai étteremben sem tapasztaltam.

Aztán ha jobban körülnézünk, a lugassal futtatott terasz mögött megtaláljuk a Vári cukrászdát. A terasz hétköznap délután is tele van, és bár nem hittem, hogy van ilyen, de mégis: fagylaltillat van a környéken.

Ha belépsz a cukrászdába, mindennek vége: fagylaltok elképesztő mennyiségben, egyik világbajnok gombóc a másik után, ezüstérem aranyérem hátán, és olyan speciális ízek, mint a cékla, vagy a szilvapálinka.

Az egyik gombócnak a csokit választom, aztán elképesztő párbeszéd veszi kezdetét:

Normál, Extra, chillis, meggyes vagy cukormentes?

Extra.

Tölcsérben vagy kehelyben?

…tölcsérben...

Normál, édes, csokis vagy…

Normál.

Tompa vagy hegyes végű?

Profi csapat, a nagy tömeg ellenére egy pillanat alatt kiszolgál, és ami a tölcsérembe kerül, az maga a csoda. A csokoládé erőteljes, de az aszús mazsola a fagylaltevés olyan magasságával ismertet meg, amire korábban nem volt példa. Tökéletes ízvilág, jól adagolt gyümölcs, átgondolt koncepció, hibátlan alkotás.

A sorozat lezáró darabjában végre megtaláltam azt a helyet Magyarországon, ami képes lemosni az olasz mezőny nagy részét, méghozzá itt:


View Larger Map

süti beállítások módosítása