English

Egy nap a városban

Mit várhattok az Egy nap a városban blogtól 2019-ben?

szucsadam 2019 január 03.
Kevesebb hús

2019 gasztronómiai fókusza nem a Michelin-csillagos éttermek végletekig polírozott, ékszerjellegű fogásai, igaz, az elmúlt évek sem erről szóltak. Miután az haute cuisine kiemelte a magyar / budapesti gasztronómiát a romló alapanyagok mellett romló színvonallal jellemezhető medréből, és először a streetfood, most pedig a magyaros fogások kezdenek megtelni új erővel, úgy ez az év a növényi alapú ételek fejlődéséről fog szólni.

dsc02728-1.JPG

Végre megtanuljuk, hogyan kell finomat készíteni, tisztán növényi alapokra helyezve.

Ez a vegán életforma terjedésével lesz egyre erősebb, de a nem vegánok is profitálhatnak belőle. Felelősek vagyunk ugyanis azért, mit eszünk, és nem csak a saját testünk miatt, de sajnos a helyzet az, hogy a bolygónk sincs túl jó bőrben. Ha mindenki visszatérne a néhány évtizeddel korábban mindennapos - régebben meg pláne - szokásra, hogy történetesen nem napi háromszor eszik húst, napi harminc dekát - fél kilót mondjuk, hanem ugyanennyit először két nap, majd három, végül egy hét alatt fogyaszt el, drámai mértékben könnyebb lenne a Földnek. És a testünknek is.

A vegán mozgalmaknak, aktivistáknak vannak megkérdőjelezhető kezdeményezései, a személyes véleményem az, hogy leginkább ők maguk lassítják a fenti, húsevés-csökkentő folyamatokat. Azzal, ahogy bűntudatot próbálnak gerjeszteni, negatív érzelmekre hatnak, elítélik a húsevőket, és förtelemnek állítják be azt, ahogy ők is akár még pár hónappal korábban éltek, és van rá esély, hogy “kitérőként” pár hónap múlva szintén élni fognak. Ne törődjünk ezekkel a negatív erőkkel, mi csak koncentráljunk arra, amit mi tartunk helyesnek.

Együnk kevesebb húst, igyunk kevesebb tejet. A blogon természetesen marad mindenféle étel, de az arányok változnak, egyébként meg mindenki maga tegye ezt meg, felelősen.

És ami nagyon fontos: tanuljunk meg egyre jobb növényi kajákat készíteni! Idén nagyon fogjuk díjazni azokat, akik ebben utaznak. Ez többet ér, mint bármilyen erős érvelés.

Építkezések Budapesten

A tervek szerint sok minden valósul meg Budapesten ebben az évben. Az Építészfórum cikkében található egy átfogó lista, ebből válogattam ki, ami leginkább érdekel engem.

Nagyban zajlik például a Nemzeti Múzeum kertjének átalakítása, a terv a Petz Ármin-féle kertet idézi vissza, viszont figyelve a modern igényekre. A Múzeum körút felőli sövény eltűnik, a múzeum előtt gyep lesz, maga a kert pedig többfelé is nyitott, be lehet sétálni bárhol.

12872602_ab369d1c4d8ab8b0ab7fe9f81c829c57_wm.jpg

Innen csak egy ugrás a Károly-Csekonics palota, ami az érdeklődő szemek elől elzárva őriz egy hihetetlenül szép neobarokk lépcsőházat. Minket Ági, az Egy nap a városban túraszervezője vitt be egyszer, így mi is megcsodálhattuk élőben az addig csak képeken látható fantasztikus építményt. A palotát a Károli Gáspár Református Egyetem használja majd, remélhetőleg a lépcsőházat így már könnyebb lesz meglátogatni.

budnews_karolyi_csekonics_rezidencia_hall_07_1.jpg

Mostoha sorsú állami gondozásban sínylődő épület volt a Párisi udvar is, bár én imádtam abban a sötét hangulatában is, amiben korábban láthattuk. Idén várhatóan átadják a Párisi Udvar Hotelt,a tervek szerint a passzázs közterület lesz, így bárki számára látogatható. Mint ahogy a budapesti szállodák lobbija egyébként is látogatható bárkinek, noha kevesen mernek bemenni.

A Millenáris park bővítése is lezárulhat idén, aki járt arra 2018-ban, különös formákat láthatott kinőni a földből. A Széllkapu elnevezés, ami a fejlesztést kíséri, nem véletlen: egyrészt a közeli Széll Kálmán térre utalnak vele, másrészt az elbontott Ipari Minisztérium épületével kicsit fellélegezhet a környék, jobban el tud távozni a szmog. Mi a több szinten bejárható függőkertet várjuk nagyon, hogy láthassuk.

dsc01340.JPG

Megnézzük majd a felújított Vörömarty teret, bár itt nagy látványosság nem lesz, legfeljebb a Vörösmarty szobor körül gyepes felület kelti fel majd az érdeklődésünket. 23 milliárd forintból az Operaházat is felújítják, a homlokzat is kap egy alapos kipofozást.

A szintén méltánytalanul elhanyagolt Olof Palme házból 2019-ben Millenium Ház lesz, és persze nem csak a neve lesz új. Az Építészfórum szerint “a századforduló időszakát eleveníti majd meg egy állandó kiállítással, de helyet kap benne egy kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is... Az épület főbejárata visszakerül az eredeti, Hermina út felőli oldalra, mely elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy rózsakertet is kialakítanak, továbbá a különleges Zsolnay-kerámiákat is restaurálják majd”.

Mivel szeretem figyelemmel kísérni a külső kerületekben zajló fejlesztéseket is, így érdekel a Bosnyák téri Mundo Center építése is, különösen, hogy a Bosnyák térre bármilyen modern fejlesztés ráfér. És ha már rosszul kihasznált terek: a Blaha Lujza tér környéke is átalakításra kerül várhatóan, újragondolva a funkcionális egységeket, és rendeznék a zöldfelületet. Fákat is bően láttam a látványterveken.

ke_pernyo_foto_2019-01-03_9_48_53.png

Több csapatépítő, több tudás Budapestről

Csapatépítő túráink közös eleme, hogy sosem gyártjuk őket futószalagon. Több közös eleme nincs: most már hét éve szervezünk a városban céges összeröffenéseket, ahol a csapattagok jól érzik magukat, és egyébként kapnak egy elég erős ízelítőt a városból.

Noha minden túránk egyedi, azért mégiscsak ki kell dolgozni előre néhány csapásvonalat, és 2018 végén ágival közösen le is fektettük az új túráink alapköveit, az új weboldal készül (itt a régi). Lesz itt sportos nap a városban, húsevőknek szóló vegán kóstolások - tényleg csak a legjobbaknál, meg fogtok lepődni, ha jöttök -, sőt, terveztünk egy egész különleges vidéki túrát is, lovakkal, megmérettetéssel, álruhába bújt királynővel, aki végül felszáll a Budapestre tartó járatra, nem is akárhol.

Én személy szerint szeretném idén végre teljesen elolvasni az évek alatt a Múzeum körúton vásárolt Budapest témájú könyveimet, és a céges túrákon Ági mellett személyesen is több történetmesélést átvállalni a városról, legyen szó történelemről, vagy jelenkori trendekről.

karacsony02.jpg

Jobban megválasztott színházi élmények

Régen írtam a blogra színházi posztot. Ez köszönhető egyrészt annak, hogy elég rosszul és kapkodva választottam az utóbbi időben, másrészt annak is, hogy soha nem látott módon elkapkodnak minden jegyet, mindenhová. Noha az a személyes véleményem, hogy úgy általában a felhozatal a darabok tekintetében gyengébb, mint néhány évvel ezelőtt, de a kereslet talán még nagyobb is. Ha kétszer ennyi előadás lenne, akkor sem lehetne kielégíteni a kultúrára vágyó budapestieket.

Csak győzzük foglalni előre a dolgokat.

Több spontán séta

Továbbra is állítom, hogy Budapest úgy ad igazi élményt, ha semmit nem várva, de mindenre készen sétálunk benne egy pár órát. Az így szerzett élmények nem tervezettek, nincsenek velük szemben elvárás, viszont mégis a legmeglepőbbek, amiket el lehet képzelni.

Sajnos 2018-ban kevés ilyen sétám volt, de idén többet tervezek beiktatni. Sőt, bármilyen lehetetlennek tűnik is, szerintem sikerült megalkotnom ennek a túrás verzióját is, persze a kísérőn kívül csak egy résztvevővel indítva.

Valódi értékek keresése

Az Egy nap a városban blog indulása óta olyan jelenségekre fókuszál, amik valódi hozzáadott értéket tartalmaznak a város számára. Idén sem fog ez változni, bár tény, hogy a kínálat erősen átalakult, a verseny - és a helyzet - fokozódik. Ezredik kötelezőt hozó hamburgerest, harmadszor újranyitott pizzást, flegma tulajdonosok odavetett koncát nem fényezzük, nem állítjuk be a fotókon úgy, hogy van, ami nincs. Hogy fényesebb a láncnál a kard.

A helyzet az, hogy ahogy a kínálat megváltozott, és az éttermek tulajdonosai költenek molinóra, logóra, weboldalra és esetleg szövegíróra is, függetlenül a konyha hűtőszekrényekben tárolt dolgok illatától, és az új helyek minősége meglepően gyorsan képes változni - általában lefelé. Közben meg a teljes piacot érintő átlagminőség azért mégiscsak nő, egyre nehezebb kiválasztani azt, akiről érdemes írni.

Így aztán, mivel nem írunk sok helyről, az összes valamirevalóról meg végképp nem szeretnénk, az igazi gyöngyszemekre koncentrálunk. Az ilyen posztoknál valamilyen módon jelezzük is: ez bezony gyöngyszem.

A blog továbbra sem kap támogatást sehonnan, ami bevételt termel, azt fizetett jellegüket feltüntetett PR cikkek, bannerek és céges csapatépítő túrák formájában szerzi, így próbál fennamradni. Így ha támogatni akarsz minket, szeresd ezt a csomagot így, ahogy van, és olvass minket minél többet.

És mindenkinek hasonlóan mozgalmas 2019-et, mint ami minden jel szerint előttem áll.

süti beállítások módosítása