English

Egy nap a városban

Lehet-e igazán nagy élmény egy vegán burger? - Istvánffi és Vegan Love

szucsadam 2018 november 20.
Címkék: gasztro vegán

A Kálvin tér igazi vegán központ lett. Vannak itt kifőzdeként működő, nem éppen a kifinomult minőségről híres nagy helyek, mint 827 (másik egységükről már megemlékeztem itt) vagy épp a Vega City. A vegán hullámot meglovagolva találhatunk itt olyan éttermet, mint a Zen, ami egy sima, szagos kínai kifőzde, ahol szusit is készítenek, meg úgy általában kiemelik a más kínaikban is kapható ételekről: vegánok.

dsc03323.JPG

Aztán itt van a Matrjoska, amiről már többször is írtam, szerintem a vegán konyha csúcsát jelentik jelenleg Budapesten. És most gondolatban melléjük helyeztem egy másik kajáldát, pontosabban hamburgerezőt, az Istvánffit. Ami, mit tesz Isten, pont a Kálvin tér közelében található.

dsc03814.JPG

Az Istvánffi tényleg letisztult kínálattal rendelkezik: burgereket adnak, esetleg sült krumplival. Semmi leves, semmi melegszendvics, paszta, meg amiket ilyen gyorskajás helyeken még oda lehet tenni a táblára. Nem, ők burgerben tudnak valamit, azt kínálják.

dsc03818.JPG

Belépéskor a letisztultság fokozódik. Olyan érzés kerít hatalmába, mintha egy makulátlanul tiszta helyre érkeznénk, a felületek tükörsimák, egyszerűek, odafent a boxok pedig szintén valami földöntúli simasággal lepnek meg, egyetlen seggnyomot leszámítva a (nyilván mű-)bőrön.

dsc03819.JPG

Még ez a kábelinstalláció sem tud kizökkenteni. Jó arányban alkalmazták mellette a fehér semmit.

dsc03820.JPG

A hamburgerek igényes csomagolásban érkeznek az asztalhoz, istentelen jó gyümölcslevek (meggy és piros bogyósok) mellett.

dsc03821.JPG

A névadó Istvánffi burgert és a Csodaburgert próbáltuk ki, előbbi egy spéci szósszal, utóbbi BBQ szósszal érkezik. De ezzel még semmit nem mondtunk el, hiszen az Instvánffiban még csak ost jön a lényeg: választ ki a bucit és a zöldségpogácsát. Utóbbi lehet búza, gomba vagy zabpehely alapú, a gomba nyilván karakteresebb, kezdőknek a búza javasolt. Én is azt kértem, és hát

eszméletlen jó.

dsc03823.JPG

dsc03824.JPG

Maga egy szimpla burger nem nagy, nem lóg ki sehonnan semmi, nem folyik a tányérra a fele, könnyű enni. A buci puha, omlik, de nem mállik, a pogácsa, a szószok és zöldségek, vagyis az ízek harmóniája tökéletes.

Ez a legkifinomultabb vegán burger, amit valaha ettem.

Tényleg akkora élmény, hogy ilyen helyekkel már egyáltalán nem lesz kihívás kevesebb húst enni. Betartani a vállalást, amit a klímaváltozás miatt mindannyiunknak most már sürgősen be kell tervezni. Hagyjuk a fogszerkezetet meg a hasonlókat: nem kell folyton húst zabálni, heti néhány vegán napot muszáj beiktatni.

A hedonista vegán burger vonalon jelenleg egyébként a Vegan Love vezet nálam (sajnos ők nem a Kálvinon vannak, de bicajjal öt percre, a Bartók Béla úton), ott is istentelen jó szendvicseket kapni, letoccsanó, szaftos összetevőkkel. Ez a hely a Magic Burger (húsos) hamburgerező szerelemprojektje - ők is  marháról váltanak épp zöldségekre.

dsc07889.JPG

A méret itt lényeg: az Istvánffi szimpla vegán burgereiből 850-ért is kaphatunk, míg egy nagyméretű Vegan Love pont kéteszer ennyibe kerül. Persze a Királyi Pál utcában is felturbózhatjuk a dolgot 1550-ért, dupla pogácsával, sok plusz belevalóval.

Tényleg azt javaslom, hogy attól függetlenül látogassatok el ide, hogy nem vagytok vegánok. Nagy élmény. A Vegan Love is.

Istvánffi Veggie Burger
Cím: 1053 Budapest, Királyi Pál u. 20.

süti beállítások módosítása