English

Egy nap a városban

Összevissza mozog és alakul a legjobb vega étterem - Napfényes Cukrászda és Pékség

szucsadam 2018 március 28.

A Napfényesre akkor bukkantam rá, amikor a vega éttermeket teszteltem végig a városban. Hagyományos húsmentes kategóriában ez a hely vitte a pálmát, sőt a többi tesztelt hellyel ellentéteben ide ezután visszajártam, annyira finom volt, amit adtak.

Akkoriban még csak a Rózsa utcában létezett a Napfényes, nevével ellentétben egy pincében, ahol a konyhának szinte alig maradt hely. Viszont imádtam, hogy belépés után egyből a konyhakiadót pillantottam meg jobbra, a nem épp welcome céllal odaütött nyíláson át a szakácsok ennek ellenére kimosolyogtak és köszöntek. Hol máshol lehet elképzelni, hogy az ajtónyitás után a konyhát pillantod meg? Megmondom: sehol.

Aztán 2015-ben nyitottak egy második helyet, a Ferenciek terénél, néhány évig két helyen működtek, nemrég azonban a Rózsa utcai hely véglegesen bezárt. Ez után nem sokkal, pár hete azonban megnyílt ez:

Láthatjuk, hogy nemcsak a helyszín, a koncepció is alakul. Indultunk egy hagyományos, boxokba ültetős pinceétteremmel, amiből lett egy világos belvárosi “étterem és cukrászda”, aztán pedig már egy “cukrászda és pékség”. Ami mellesleg egy kávézó.

A Piszkei öko pékség volt itt korábban, a lábatlani bio sütöde azonban már csak máshol található meg a városban, tőlük vette át a Napfényes a helyet. És mivel a koncepció mindkét esetben hasonló, meg is tartották a Piszkei előre csomagolt termékeket a polcokon.

Utána akartam járni ezen poszt miatt, hogy pontosan mely termékek vannak a Piszkeitől, és melyek a Napfényes termékei. A kérdésemet feltettem mindkét félnek, a Piszkei a Napfényeshez irányított, ők pedig - annak ellenére, hogy egy gyors kitérő választ vártam tőlük, hiszen egyetlen érdeklődőnek megírni emailben minden termékről, hogy honnan van, kimerítő - sokáig egyáltalán nem is válaszoltak. Két lehetőségre gondoltam, A. elfelejtettek válaszolni, B. bevetettek egy egész dolgozói apparátust, hogy kimerítő leírással szolgáljanak nekem.

Természetesen az A. verziót tartottam valószínűnek.

Tévedtem. Egy ilyen választ kaptam nemrég:

A kenyerek legnagyobb része továbbra is a piszkétől van. Saját napfényes kenyerünk egyenlőre csak 5 féle van. Kovászos, és élesztős is. A zsömlék - kiflik 2 kivétellel mind piszke. A korpás zsömle és kifli az saját. A sós és édes péksütik mind napfényes, (sajtos croassant, hagymás-tofus táska, mediterrán lepény, 5 féle csiga, fahéjas, karobos, diós, pizzás, mákos, parajos.....stb. Sütemények, torták mind napfényes. A szendvicsek a piszke pékárúiból van, kivétel 2. A 2 legnagyobb méretű buci, az a miénk a korpás. Tehát csak és kizárólag piszkei és napfényes árut kínálunk. Minden vegán.

Alaposak, na.

Szóval kérem, itt egy vegán kávézó, finom péktermékekkel, tényleg egész jó vajmentes csigával, hangulatos, és annyira komolyan veszik a vásárlókat, hogy időt töltenek a felvilágosításukkal.

Napfényes  Cukrászda és Pékség
Cím: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 65.

süti beállítások módosítása