English

Egy nap a városban

Mi is magunknak készítettük el a vacsoránkat - Budapest Makery

szucsadam 2017 február 27.
Címkék: gasztro

Nemrég nyílt meg a Budapest Makery, egy do it yourself étterem a Dob utcában. Az ígéret szerint bemész, kiválasztod a vacsorádat, amit alapanyagonként hoznak ki, neked kell megsütni, megfőzni. És ez nem valami okos költségcsökkentés, hogy ne kelljen szakácsra költeni. Ez maga a hely _lényege_. 

Mi is kipróbáltuk, mennyire működik a koncepció.

Kezdjük ott: ez ugyanaz a csapat, akik jópofa villamosalakú kocsikból árulják egy ideje a pereceket a városban (Budapest Bakery). Erről a projektjükről többet nem tudnék elmondani, városkép-projektnek jópofa.

dsc01798.JPG

A Budapest Makery nevében hasonló vállalkozás az elődhöz, de ezen túl nincs sok köze hozzá. Leginkább egy főzőiskolához hasonlít a dolog, de annál sokkal lazább, kötetlenebb koncepcióval. Itt ugyanis a vendég ugyanúgy bejelentkezik, mint egy étterembe (a nyitvatartási időben bármikorra), kap egy étlapot, amin ugyanúgy ételeket lát, egységárakkal.

Az étterem első helyiségében és a galérián hagyományos asztalokkal találkozunk, hátul, egy kisebb részen pedig az asztal-főzőlap kombók, és a bárki által elérhető sütők sorakoznak. 

A főzőlapos asztalok gyorsan elkelnek: ezek adják a hely varázsát, itt lehet tényleg együtt sütni-főzni. A hagyományos asztalokhoz csak a sütők használatának lehetőségét kapjuk, a “tűzön” elkészült kajákat ilyenkor a személyzet készíti el nekünk. És persze ha valaki egyáltalán nem akar melózni, mindent kérhet készen, csak akkor meg mi értelme ide jönni, ugye.

Az étlap egy tablet. És nem azért, mint a villányi Halasiban, tudniillik hogy megmutassák, hogy ilyen sok pénze van a tulajnak. Hanem azért, mert egy papír alapú étlapra nem lehet rányomtatni egy bazi nagy PLAY gombot, ami elindítja a videólejátszást. A videón az étel elkészítésének módját látjuk, természetesen. 

dsc01802_1.JPG

A Budapest Makeryben nincsenek bonyolult ételek, és még az egyszerűeket is előkészítik számunkra. Igényes kis tálcán kapjuk meg az alapanyagokat, amikkel az időt rabló előkészületeket már megtették: minden begyúrva, a töltelék kész, a tészta előfőzve. Igazából már csak össze kell gyurmázni, keverni, formázni az egészet, betenni a sütőbe, vagy megsütni a főzőlapon és kész.

Hogyan főzzünk, Very Easy fokozat.

Ebből is látszik, hogy a főzőiskolák szellemének itt nyoma sincs. Arról van szó, hogy összejön négy-öt jóbarát, akik többet szeretnének kihozni az estéből, és nem csak beszélgetni szeretnének. Együtt főzni, de az előkészületek és a mosogatás nyűge nélkül, megkavarni, megkóstolni, odanyújtani a másiknak, hogy jé de finom. De nem akarnak akár csak húsz-harminc percnél is többet vesződni egy-egy fogással. Elvégre mégis csak baráti összejövetel, és kíváncsi vagy, hogy most akkor ki kivel is jött össze, meg ki dobott kit.

A személyzet egyébként szuperlaza és kedves, és bár vannak hiányosságok még (a videóval nem egyező alapanyagok, amikre egyenként jössz rá, egyes alapanyagok kiváltásának nehézkessége), ezt betudhatjuk a most induló koncepció gyerekbetegségeinek. A Budapest Makery egy újabb olyan hely, amire legutóbb a Playbar kapcsán utaltam, ami a játékosságot, az alternatív felnőttszórakozás lehetőségeit szaporítja.

A törzsfejlődés állomásai tehát:

Eszünk-e ma?
Mit eszünk ma?
Hol eszünk ma?
Hogyan eszünk ma?

Milyen kár, hogy a törzsfejlődés első állomása is mindennapos még Magyarországon.

süti beállítások módosítása