English

Egy nap a városban

Great Bistro: nemcsak ehető, de finom vegán?

Magyarósi Csaba 2016 szeptember 16.

Amikor azt mondom, hogy nem vagyok a vega, pláne a vegán kaja híve, akkor abban van egy jó adag eufemizmus is. Egyszer elvittek egy híresen jó zürichi étterembe, nagy lelkesedéssel álltam neki a vacsorának, de amikor kiderült, hogy a sok fantasztikusnak tűnő fogás (tatár, steak) mind valamilyen növényből lett hamisítva, olyan végtelen szomorúság, nem is, búskomorság lett rajtam úrrá, hogy sírni tudtam volna (ennél jobban csak akkor keseredtem el, amikor kihozták az ételeket és megkóstoltam őket).

Értem én, hogy szegény állatok, meg környezetvédelem, meg milyen szép a Nap is és fogjuk meg egymás kezét, de én imádom a húst, sőt, a húst hússal, és nekem például még az is bőven belefér, amikor beletöltik az egyik állatot a másikba és így tovább (ugye az Epic Mealtime-ban maxolták ki ezt a műfajt, amikor egy pulykába egy kacsát raktak, abba meg egy csirkét).

És most, hogy az utolsó vegánt is elüldöztük, beszélhetünk végre egy jó vegán étteremről, ami elsőre oximoronnal tűnik, de nem az.

Mondjuk egy ideig nem értettem, hogy mit keresek én a Great Bistróban, de egy régi ismerősöm, aki már 15 éve is csak zöldséget volt hajlandó a szájába tömni, ragaszkodott hozzá, hogy ott találkozzunk.

A hely barátságos, hozza a szokásos vegán kötelezőt, ez épp a "vidéki farmon élünk és egész nap állatokat simogatunk ahelyett, hogy leölnénk és a saját belükbe visszatöltenénk őket"-modell, nyugis, kellemes, tele kedves részletekkel. A menü minden nap más, két fogás 1800 forint, van előétel, főétel és desszert, figyelembe véve, hogy mi meló és alapanyag van egy-egy kajában, ez nem is sok.

Én egy gyrost és egy tejfölös túrógombócot kértem. Mivel vegán étteremről van szó, a következőket kellett a fentiekből valamilyen trükkel megoldaniuk a tulajdonosoknak: "gyros", "tzatziki" "tejföl", "túrógombóc".

dsc03669_1280.jpg

Lelövöm a poént: sikerült. Meglepően jól sikerült.

Nézzétek: a budapesti gyrososok négyötöde szarabb gyrost készít húsból, mint ők tofuból, vagy milyen borzalommal helyettesítették az állatokat. Oké, erősen túl volt sózva, meg kell nyomni a fűszergombot, hogy elfedd az alapanyagot, de nagyjából ez volt az egyetlen komoly kifogásom, egyébként tökéletesen rendben volt az étel, még a tzatziki is, annak ellenére, hogy nem használtak hozzá joghurtot és állítólag még a fokhagyma sem fokhagyma volt, hanem valami indiai izé, ami pont olyan, csak nem lesz tőle büdös a szád.

A legdurvább viszont a tejfölös túrógombóc volt, ami tényleg ötcsillagos desszert, már nem ahhoz képest, hanem abszolút értelemben, pedig mindenmentes.

dsc03670_1280.jpg

Lényeg, hogy a Babel spéci menüje után megint úgy éreztem, hogy egy ilyen vegán kaja bármikor jöhet.

Great Bistro
Budapest, Bank utca 6.
H-P: 7-16
06702149072

süti beállítások módosítása