English

Egy nap a városban

Akik igazán tudják, hogyan kell a tojáshoz nyúlni - Á la Maison Grand

szucsadam 2016 június 21.
Címkék: reggeli gasztro

Nem irigylem az Á la Maison tulajdonosait. Nem elég, hogy kapásból a Tékozló Homáron szereztek egy nagyobb hírverést még áprilisban, most még én is ilyen péniszmasszázs-gyanús címmel írok róluk posztot.

Pedig tényleg nagyon megérdemlik a dicséretet. Úgyhogy mostantól ez kezdődik.

Kezdjük a hangulattal. Az Á la Maison = Párizs. Közhely, nem közhely, többet nem tudok elmondani. A hely bárhol lehetne a francia fővárosban, a kisugárzása pedig olyan erős, hogy a kipufogógázokkal megterhelt Nádor utcát is minimum egy Rue du Cardinal Lemoine-ná alakítja. Hát mert nézzétek:

p1330039.JPG

p1330009.JPG

p1330003.JPG

Odabent profi és mosolygós, kedves pincérekkel találkozunk. Ezt az állításomat rögtön kétségbe vonja a homáros cikk, amiben épp a személyzetről szólt a lehúzás még néhány hónapja. Éppen ezért háromszor visszamentem, és több műszakot is végigpróbáltam. Nem volt kifogásom, annak ellenére, hogy tudom, iszonyú nehéz épkézláb felszolgálót találni ma Budapesten. Ezt is beleszámítva mondom, hogy ha voltak is korábban problémák, most legfeljebb annyi, hogy néha nem a kért ételt hozzák ki a vendégeknek. Ez pedig a mostanra már szupermenővé nőtt Spíler rendszeres, óránként többször kivitelezett képessége volt hónapokkal a nyitás után is. Szóval ettől még lehet szeretni egy helyet. (Én egyébként, ha valaha nyitok éttermet, az olyan hely lesz, ahol a vendég mindig mást kapna, mint amit kért. Ha mégis jót viszünk, a ház állja a cehhet).

Szóval jól indult a bemutatkozás. De még ennek ellenére is fenntartottam a lehetőséget, hogy rossz élmény ér. Mert hiába a hangulat és a felszolgálás, ha a konyha nincs a helyzet magaslatán, akkor legfeljebb kávézóként lehetne hivatkozni a helyre, és semmiképpen sem egy olyan posztban, aminek "Akik igazán tudják, hogyan kell a tojáshoz nyúlni" a címe.

Mert ők aztán igazán tudják, hogyan kell a tojáshoz nyúlni!

Íme a kedvencem, a Libamáj benedict:

p1330022.JPG

p1330027.JPG

2190 forint, de minden pénzt megér. A muffin tökéletes állagú, nem akar előtérbe kerülni, csak üti a háttérben a ritmust, a libamáj paté és a házi hagymalekvár együtt szépen viszik a basszust, a frontember, a ráhelyezett posírozott tojás állaga fantasztikus, éppen olyan hőmérsékleten tartották annyi ideig, hogy hibátlan legyen. A menedzser pedig a hollandi mártás, ami egyben tartja a bandát.

Egyébként a reggelizős étlap hihetetlen mennyiségű fogást kínál: vannak itt szendvicsek toaston és muffinra olvasztva, francia, bécsi, amerikai, angol, Sirloin reggeli, waffelek, waffinik, palacsinták, toastok, saláták, kásák, rántották mindenféle jófajta feltéttel. Lecsó tojással! Az is remek!

p1330025.JPG

Vagy itt vannak a variációk hasonló témára. A magyar töltött bundás kenyér (990) és a francia Croque Madam (1190 forint). Mindegyik jó.

img_0178.JPG

img_0177.JPG

Ha tejes hangulatban vagyunk, a habos kakaót javaslom, olyan tejszínhab van rajta, hogy sírsz.

p1330014.JPG

Ha pedig lazítanánk, és mosolygós délelőttöt tartanánk, az Á la Maison Spritzet javaslom. Ez gin, bodza szörp, kakukkfű, pezsgő és szóda elegye, és meghozza a jókedvet a tojás mellé. Ráadásul épp elfogyott a Hungária pezsgőjük, így én proseccót kaptam mellé, ami mediterrán hangulatba is hozott. 1200-ért.

img_0175.JPG

Az ebédmenüt is kipróbáltam, nem rossz, de azért nem járnék vissza ide. Pedig ez az újdonságuk, emiatt is költözött át a hely a szemközti oldalra, ebbe a nagyobb és szebb, több külön teremmel is rendelkező helyre. Viszont vigasztaljon minket, hogy egész nap lehet reggelizni, így a hatszázféle tojást bármikor kérhetjük az étlapról. 

Az itteni ételválasztékot kellene összehozni a Solinfo italkínálatával, és máris megszületne a VIlág És Az Univerzum Legjobb Reggelizőhelye. Kár, hogy nincsenek annyira közel egymáshoz. Az pedig, hogy a negatív kritika után ilyen szépen tudtak fejlődni, külön piros pont. Így kell kérem, nem rinyálni, meg ügyvéddel fenyegetőzni, hogy csúnyát mondtak rólam.

Á la Maison Grand
Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 5.
Nyitva: H-V 08:00 - 20:00

Disclaimer:  A helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, és a számlát saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk 

süti beállítások módosítása