English

Egy nap a városban

Egy rejtélyes levelet kaptunk Simplicissimustól, a postaládánkba

szucsadam 2016 január 21.
Címkék: könyv díj

Tegnap este érkezett a postaládánkba két Budapest folyóirat. 2016 januáriak. Egy-egy sárga színű jelölő lógott ki az újságok tetején: ahogy a szerződéseknél az aláírás helyét, úgy jelölte meg itt a küldő az elolvasandó cikk pozícióját.

p1310476.JPG

Kinyitottam az újságot. Ezt láttam:

p1310477.JPG

Idén is megválasztották, hetedik alkalommal, a Simplicissimus hőse díjat. Idén mi lettünk a díjazottak, Csabával. Az indoklás:

Mert blogjukkal szinte egymaguk átbillentették a budapestieket a pozitív gondolkozás tartományába, valamint azért, mert a Város Hőse mozgalom elindításával egy súlyos társadalmi probléma megoldására egy - átlagemberek és luxusipar hajtotta - "internetes örökmozgót" hoztak létre, azaz feltalálták a "népi filantrópiát".

p1310478.JPG

Több okból is meghatódtam.

Egyrészt a levél Török Andrástól jött (ő Simplicissimus alteregója a való életben), a Budapest-szakértő elismerése pedig mindig komoly dicséret. 

Másrészt a jelölő, és a zsűri is a Nagy Budapest Törzsasztal, talán az utolsó hivatalos budapesti kávéházi asztaltársaság, akik havonta egyszer ülnek össze a Spinoza Házban. A tagok között ott vannak a könyvespolcom Budapest-könyveinek szerzői, Török András, Saly Noémi, Buza Péter (a teljesség igénye nélkül), az alapítók között volt Ráday Mihály és Gerle János, találkozhatunk itt híres írókkal, újságírókkal, történészekkel, szociológusokkal, idegenvezetővel, könyvtárosokkal, sőt üzletemberekkel, kismamákkal és diákokkal is. A részvétel nyitott, a tagságnak nem feltétele, hogy hivatásszerűen Budapesttel foglalkozzon az ember, de nyilván ez a gyakoribb.

Idén hetedszer osztották ki a díjat, aminek a kritériumai a következőek:

  • A díjazott nem lehet alkalmazottja a városnak, nem kap fizetést a munkáért, amiért kitüntetik
  • Nem lehet díjazott a Nagy Budapest Törzsasztal belső tagja
  • Nem jár díj azoknak, akik ügyesen megakadályoznak káros folyamatokat, az "igen-mondókat" keresik
  • A díjazott nem "pusztulhat bele" a saját munkájába, vagyis fontos, hogy megtalálják benne a számításukat, sőt polgári jólétre jussanak a tevékenységük következtében

A díj egy oklevél, és a két zsűritaggal egy közösen elfogyasztott vacsora. A korábbi díjazottak voltak T. Nagy Tamás sajt- és életörömkereskedő, Tamási Miklós és Szepesy Ákos, a fortepan.hu alapítói, Faragó István és László Zsuzsa az Anno könyvsorozat gazdái, Wirtz Albrecht és Ágnes a Villa Bagatelle-től, dr. Del Medico Imre sajtólevelező, valamint Pál Tamás a köztérkép.hu fenntartója.

Köszönjük!

Külön öröm volt olvasni a lapban András kritikáját az Egy hét a városban című könyvünkről, ritkán futottunk bele hasonlóba a megjelenés óta. Pedig egyébként nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményekre, mi tetszett, mi nem tetszett nektek, úgyhogy aki olvasta a könyvet, kommentben meg is oszthatja velünk a tapasztalatait. Örülnénk neki.

süti beállítások módosítása