English

Egy nap a városban

Az ember, aki csúcsra járatja a turmixolás művészetét - Mahung

szucsadam 2015 május 07.

Stein Péterrel először 2012 februárjában találkoztam. Egy zöldséges volt, a Bródy Sándor utcában, a Szezon nevű helyen, ahol egyedül a bejárati ajtó melletti üvegre kiírt szöveg késztetett arra, hogy megálljak: "helyben mahungolt turmixok és koktélok friss zöldségből és gyümölcsből valódi fűszerekkel".

Mi a fene az a mahung?

Bementem, és a különös párbeszédet követően egy pohár frissen turmixolt gyümölcsmixet kaptam, amivel kisétáltam. Még azon a nyáron visszamentünk Csabával, egy kis játékra: ki kellett találni, hogy milyen összetevőkből áll az ital, hogy továbbjuss a következő feladványig.

Azóta nem találkoztam Péterrel, bár hallottam róla, hogy utána több lap is foglalkozott vele, ő pedig egy idő után elköltözött, és Mahung Biokocsma néven új helyet nyitott.

Aztán ezen a héten, három évvel az utolsó találkozás után betévedtem az Élesztőbe, miután egy órával kezdés előtt érkeztem egy trafós előadásra. Péter ott állt, egy kihelyezett pulttal, és mahungolta az alkoholos és non-alcoholic italokat. Jó volt újra látni, beszélgettünk.

p1270919.JPG

Kiderült, hogy három év alatt ez a mahung valami elképesztő dologgá nőtte ki magát.

Oké, mire is gondolok. Kértem - pontosabban meg lettem kínálva - egy sóskás-avokádós-vodkás turmixszal. Ebben van az előbbieken kívül még lime, meg citrom, szegfűbors, gyömbér és bio almalé. Ez valami egészen más dimenzió volt. Tényleg jólesett három éve az a turmix ott a Bródy Sándorban, de ez egy új szint. Nem voltak külön ízösszetevők, nem volt itt-ott kiugró kompozíciós csúszás. Az egész egyetlen új íz volt, az a sok különböző dolog összeállt egy teljesen új élménnyé. A pia mintha ott sem lett volna, ahogy a sóska, az avokádó vagy az almalé sem volt sehol. Döbbenet.

p1270921.JPG

p1270928.JPG

p1270932.JPG

Az történt, hogy három éve ez lett Péter élete. Gondolt egyet a zöldséges boltjában, és elkezdett turmixolni. Aztán először elkezdett belemélyedni a javas-kultúrába, megismerkedett a gyógynövényekkel, a sámánkodással, annak minden sprirituális és kézzel fogható összetevőjével. Aztán az is lecsengett. Aztán játszott a fűszerekkel: ma már 40-45 fűszert használ a turmixokba, de nem csak bazsalikomot, citromfüvet meg hasonlókat. Istenfát, zöldborsot, ananászmentát, ilyeneket.

Van egy Termomix gépe (ő mondta, hogy az nagy kiváltság, nekem fogalmam sincs), amivel lekvárokat, szörpöket készít, főz, olyan összetevőkkel, olyan fűszerezéssel, ahogy csak akarja. És folyamatosan kísérletezik: Kovács Danival, az egyik legjobb magyar bartenderrel közösen álmodják meg a koncepciókat, játszanak az ízekkel, minden héten egy szeánszot tartva.

Egyébként az Élesztő szomszédságában található Mahung Biokocsma így fest belülről:

p1270934.JPG

p1270939.JPG

Műszak után belecsapnak a húrokba is:

p1270937.JPG

Ja, az árak. Az alkoholmentes mahungok 700-1300 forint között mozognak nagyjából, az alkoholosok 1490-ért mennek.

Péter egy zöldségesből három év alatt a gyümölcsturmixolás hazai császárává nőtte ki magát. Azért, mert elhatározta, hogy ez érdekli, és ebből a témából hozza ki a legtöbbet. Óriási dolog. És folyamatosan képzi magát, nem áll le, kísérletezik, és az italaiban mindez a sok munka ott van. Jó példa arra, hogy milyen kevéssel el lehet indulni, és milyen sokat el lehet érni, ha megtaláljuk, és nem engedjük elmúlni a szenvedélyünket.

Mahung Biokocsma és vegánbisztró
Cím: 1094 Budapest Tűzoltó u. 22.
Nyitva:
H-Sz : 15:00 - 22:00

süti beállítások módosítása