English

Egy nap a városban

Menő budapesti lakások: fürdőszobás háló a “Kolóniában”

Magyarósi Csaba 2014 október 07.

Ez a lakás az egyik legmenőbb házban van, amivel eddig találkoztunk. Figyeljétek a nevét: MÁV Gépgyár kolónia. Korábban már írtunk róla, itt találjátok a cikket, lényeg, hogy a száz éve felépült komplexumban volt kaszinó, szauna, edzőterem és tekepálya, mozi és színházterem és kiváltságnak számított, aki kapott benne egy lakást.

A tisztviselői otthonok 2-3 szobásak voltak, ezekből azonban csak tíz akadt az egész kolónián, a 645 munkás lakásban viszont már csak egy szoba volt, meg egy konyha, közösségi vécékkel meg fürdőkkel. Éppen ezért elég nagy meló volt, amikor az államosítás után összkomfortos lakásokat akartak kalapálni belőlük, hiszen eleve nem voltak nagyok, de még egy vécét és egy kádat is bele kellett valahogy kalapálni abba a néhány négyzetméterbe. A végeredmény néhány szűk tér meg egy ülőkád lett, így vette át a lakást István, aki aztán intenzív átalakításba kezdett.

Két célja volt: először is eltüntetni a korábban ott élő kétgyerekes család okozta károkat és amennyire lehet, helyreállítsa az eredeti állapotokat. Természetes, hogy egy ilyen kis lakást megvisel, ha ennyien élnek benne, főleg, hogy kénytelenek voltak mindent összebuherálni, hogy elférjenek valahogy az egyébként délre néző, világos lakásban.

A másik cél egy modern, szép, élhető lakás megteremtése volt, ami ugyan összkomfortos marad, de nem a hatvan éve kitalált, eléggé nyomorúságos módon.

A felújítás során István a gyenge, barna Xyladecor ablakok helyett az épület eredeti állapotának jobban megfelelő fehéreket tett be, ezekre nagy hangsúlyt fektetett. Lebontotta a galériákat, az ülőkádas mosdóból kamrát készített, a wc-be kézmosós rakott, hogy az önállóan is használható legyen, a fürdőkádat meg, FIGYELEM, bevitte a hálóba. A felújítás többi része egyébként nem volt drasztikus, modernizálva lett a víz-, és gázhálózat, átfestették a lakást, az egyik helyiségbe laminált padló került, de a berendezés nagy részét például a BÁV-ból vagy az IKEA kínálatából szerzeték be. Az egyik legnagyobb, egy négyzetméterre jutó költséget a kézzel festett török fali csempék jelentették a kád körül, amit egy Magyarországon élő török kávéháztulajdonostól vett István, illetve spéci a Tikkurila Jokes falfesték is, ami mosható és utólag könnyen javítható, szemben a diszperzit festékkel.

A lakás legerősebb pontja a háló, ami egyben fürdő is és a beépített erkélyen kialakított konyha is jó mindenkinek, aki nem akar sokat főzni, de azt ragyogó napfényben akarja csinálni.

Kolónia_alaprajz.jpg

A lakás egyébként 12 millióba került, 3,5 milliót költött rá István és 11,5 millióért adta el nagy nehezen, mert aki vevő egy ilyen különleges lakásra, azt nem hozza lázba a környék.

A fotókat Bujnovszky Tamás készítette.

Ha te is szeretnél átverések nélkül, a legmegbízhatóbb, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak úgy, hogy nem merülnek fel felesleges költségek, nézd meg az Egy nap a városban blog új szolgáltatását, az Én menő lakásomat, ahol közvetlenül is elérheted a legmegbízhatóbb kivitelezőket és legötletesebb belsőépítészeket. 

süti beállítások módosítása