English

Egy nap a városban

Neten népszerűbb a női mell, mint a valóságban

Magyarósi Csaba 2014 január 22.

Tavaly a Szépművészeti majdnem minden időszaki kiállításáról írtunk, okkal: egyrészt szeretünk a múzeumba járni, és örülnénk neki, ha minél többen tennének így, másrészt tök jó tárlatok voltak, amiket kár lett volna kihagyni.

Viszont most lezárult az év, úgyhogy elkértünk néhány izgalmas statisztikát, hogy lássuk, mik voltak a legnagyobb durranások. Először azt néztük meg, hogy mennyi látogató volt, évtizedes összehasonlításban:

latogato.001.jpg

Látszik, hogy milyen jó munkát végeztek a múzeum vezetői. A 2000-es évek elején még csak 2-300 ezer látogatójuk volt évente, aztán a sztárkiállításokkal az évtized közepére ezt a számot sikerült tartósan félmillió közelébe tornázni. Komoly visszaesés csak 2011-ben volt, de akkor egy tervezett átalakítás miatt eleve kevesebb látogatóval számoltak. Tavaly viszont megint sikerült félmillió fölé bevinni a látogatószámot.

Nyilván ennek köze volt az időszaki kiállításokhoz is, amiknek szintén megszereztük a statisztikáját. Két kiegészítés: a Caravaggio-Canaletto még bőven tart, és biztosan százezer fölött végez, a Cézanne-kiállítás meg 2012-ről húzódott át, de hát nem lehetett kihagyni ebből a grafikonból:

eveslatogato.001.jpg

Egy kivételével mindegyik időszaki kiállításról írtuk, szerettük a furcsa Ueckert, Newtontól és Monica Bellucci melleitől természetesen megrészegültünk, Schiele gyönyörűen lehangolt, Caravaggiotól levágottfej-túladagolást kaptunk, Cézanne-t meg egyszerűen csak imádtuk. Lássuk, hogyan teljesítettek a cikkeink a látogatottsággal összevetve (a legnézettebb cikk értéke 100 pont):

latogatoolvaso.001.jpg

Neten úgy látszik, népszerűbb a női mell, mint a valóságban, ami fura.

És akkor még egy őrületes statisztika: íme az elmúlt évtized legnépszerűbb időszaki kiállításai:

sztarkiallitasok.001.jpg

A tavalyi Cézanne elég szép helyre futott be, és szerintem biztos, hogy Caravaggio-ék is bejutnak százezer fölé, mire február közepén zárul a tárlat.

Hát így. Menjetek sokat kiállításokra 2014-ben is, mert Schopenhauer is megmondta, hogy a szenvedésektől csak aszkézissel, vagy a művészetek útján tudsz megszabadulni, és mivel az aszkézistől minden erőnkkel óvnánk titeket, inkább azt javasoljuk, hogy kulturálódjátok magatokat boldogra!

süti beállítások módosítása