English

Egy nap a városban

Az erotikus Bambi és a galériatulajdonos szexi felesége

Magyarósi Csaba 2013 november 29.
Címkék: kultúra

NE zárd be a cikket! Művészetről lesz szó, de esküszöm, érdekes lesz!

Szóval volt az a törés a múlt század elején, amikor a párizsi Szalon hanyatlásnak indult, aztán az impresszionista hullám után a közönség hirtelen elkezdte nem érteni, hogy mit is lát tulajdonképpen, a század második felére már érdemes volt LSD-vel a zsebünkben érkezni a kiállításokra, mára meg a többség azt hiszi a kortárs művészetről, hogy az valami kezelendő, ritka bőrbetegség.

Az Art Market Budapest pont azért jó, mert a húsz országból érkező ötszáz alkotó egyetlen lendülettel győz meg az ellenkezőjéről. Bár fogalmam sincs, mi a ritka bőrbetegség ellenkezője. (a gyakori?)

_MG_6563.jpg

Szóval, kezdjük a lényeggel:

- a kiállítás ingyenes
- és elég nagy
- nagyon nagy
- kulturális programnak is jó, három órát simán el tudsz benn tölteni
- a Millenárison van, szóval könnyen megközelítheted
- tele van izgalmas alkotásokkal
- amiket meg is vehetsz
- de nem kötelező
- vigyél magaddal élelmet, vagy ugorj ki a Nemóba, de NE akarj odabent enni.

Menjünk sorba. A 'B' és "D" épületet több szinten is elfoglaló, tehát valóban óriási kiállításon bőven akadnak olyan képek és szobrok, amiket egy nemzetközi jelentőségű kortárs múzeumban sem lenne ciki mutogatni. Ez a kiállított műtárgyak értékében is megmutatkozik, hiszen bőven vannak itt milliós, tízmilliós darabok, bár nem feltétlenül ezek tetszenek majd a legjobban.

Lényeg, hogy van néhány olyan kép, ami ikonográfiailag értelmezhetetlen, viszont remekül mutat a nappali falán, időnként meg belefutsz olyanokba, amiket hosszan próbálsz értelmezni, mielőtt feladod.

 Ezelőtt a szótárból kivágott lepkefarm előtt például sokáig vakartuk a fejünket, akadtak is megoldási javaslatok, de végül inkább elmenekültünk:

P1240149.JPG

Aztán ott van az a kisfiú, aki már akkor nagyon ijesztő, amikor még igazinak hiszed, majd megnézed elölről, és megérted, hogy miért van kint mellette a 18-as karika:

P1240134.JPG

Hava Yolları, ugye?

P1240144.JPG

Aztán akadnak olyanok, akiknek valószínűleg _túl_ sokat olvasták fel a Bambit gyerekkorukban:

P1240145.JPG

Meg vannak egészen könnyedén értelmezhető műtárgyak, például ez itt, a La Grande Migration blokkban, ahol a pázsitos rész az EU, a nem pázsitos meg a nem EU:

P1240146.JPG

P1240148.JPG

Enni meg itt tudsz, de nem akarsz:

P1240129.JPG

1700 forintért olyan szendvicset adnak, hogy a felétől már csak azért eszed meg, mert tudod, hogy mennyibe került. Pont emiatt nem kéne tovább enni, de az ember hajlamos a furcsaságokra.

És egyébként remekül érzed magad, repül bent az idő, bár nem feltétlenül a kortárs művek miatt. Mindenesetre a hoszteszek remek kiképzést kaptak, segítenek, ha tanácstalan vagy, mosolyognak és általában tudnak válaszolni a kérdésedre is. Vagy legalább próbálkoznak. A tér szellős, a képek, szobrok változatosak és olyan széles skálán mozognak, hogy mindenki talál majd olyan műtárgyakat, amik előtt hosszasan lehet ácsorogni, szemlélődni.

És még egy bónusz: a Mindspace alkotóbrigádjával együttműködve készítettek egy kis játékot is a szervezők. Kapsz egy A4-es lapot, és az arra leírtak szerint kell nyomoznod egy műtárgylopási ügyben. A feladatok miatt játékos módon sétálsz végig az egész kiállításon, képeket keresel, magán-, és mássalhangzókat gyűjtesz, mint a lopással gyanúsított képzeletbeli galériatulajdonos és bájos szerelme. Biztos létezik egy olyan világ, amiben a szerelmespár megfejti a titkot, majd ellovagol egy nem túl puccos étterembe, ehelyett nekünk csak annyi jött ki, hogy Dráz Nti AA, ami biztosan nem a megoldás. Kivéve, ha egy furcsa kémiai hatáson alapuló ceruzaelem valósította meg az évszázad műtárgyrablását.

Szóval: nézzétek meg, ezen a téli, hideg hétvégén jobb programot elképzelni sem tudnék, meg úgy általában is, sokkal könnyebben nem kerülhetsz közel a kortárs művészethez, mint az ingyenes Art Marketen.

Art Market Budapest 2013
Millenáris B és D épület
2013.11.28-2013.12.01.

süti beállítások módosítása