English

Egy nap a városban

Bontxo: zseniális és megfizethető baszk étterem

Magyarósi Csaba 2013 október 29.
Címkék: gasztro

Most épp spanyolbumm van a városban. Biztos vannak, akik összefogást sejtenek, találkoztak néhányan egy sötét, rosszul bevilágított hetedik kerületi pincehelységben, dohszag, nyikorgó vasajtó, a földön eső áztatta újságpapír (nem zárnak rendesen azok a rohadt ablakok), és egy kalapos fickó ellenfényben kiadta az utasítást: mostantól spanyol van.

Pedig nem. Egyszerűen csak megnyíltak ezek a helyek egymástól függetlenül.

A Gozdsu udvarban azért nyílt tapasbár, mert az elődjébe, a fitnessétterembe, a kutya se járt: az egészséges ételek még a város egyik legnagyobb konditerme mellett sem menők. A Padron szintén váratlanul született meg: megszűnő Malév, épp spanyol élelmiszerrel foglalkozó családi barát, meg sok hasonló véletlen kellett hozzá. A Falk Miksa utcai Bontxo meg azért lett spanyol, mert a tulajdonos pont egy spanyol nőbe szeretett bele. Ha holland lett volna a nő, most krokettet kóstoltunk volna, meg mindenféle szép színes kaját.

A Bontxo végül nem közös gyerek, inkább a kapcsolat emléke lett (néha persze a közös gyerek is csak az), a tulajdonos egyedül viszi a helyet, ő írta le a recepteket, ő rohangál be a konyhára és beszélget a vendégekkel, fontos neki a hely, ami vizuális értelemben elég jellegtelen, de ha ilyesmire vágytok, menjetek inkább a Szépművészetibe, állítólag van ott egy remek kiállítás. Ha enni, akkor viszont a Bontxóba.

PA260074.JPG

PA260022.JPG

Ez az étterem ugyanis egészen remek.

Régebben, amikor még a Ráday utcában laktunk, a Pata Negra volt az a hely, ahova csak úgy leugrottunk, ha enni támadt kedvünk, de utáltunk már mindent, amit a hűtőben találtunk, és egyikünk sem akart nekiállni építeni valamit abból a gasztruhulladékból, amit össze tudtunk volna gereblyézni. Remek kis tapasbár a ferencvárosi, az egész környékből a Pata Negra hiányzik a legjobban Újlipótvárosban.

A Bontxo viszont majdnem ugyanazt tudja, mint a másik: remek tapasok, vagyis legyünk autentikusak, pintxók (pincsók) elfogadható áron, a legtöbbé étel ára valahol 700-900 forint között mozog, szóval viszonylag kockázatmentesen kirendelhetsz magadnak hármat, és még mindig nem fizettél túl sokat, de már esélyes, hogy jóllaktál.

A hármas rendelés egyébként csak egy soha be nem váltott terv, mi például általában rendezett sorokban kezdjük a rendelést, hármat-hármat fejenként, ahogy megbeszéltük, aztán amíg a másik gondolkozik, még hozzáteszünk egyet, majd még egyet, az ökörpofa megirigyli a tintahalat, felzárkózunk egymáshoz, és máris kilenc tíz-fogás tolong az asztalon.

Most így alakult: kértünk sajttálat, elől lágyabb, hátul karakteresebb sajtokkal, 790-ért remek tál:

PA260041.JPG

Aztán jött a gazpacho rákkal 690-ért, te jó ég, minek rendeltünk gazpachót, amikor mindketten utáljuk, de várjatok, ezt az utolsó cseppig kitunkoltuk:

PA260038.JPG

Ezekkel a kenyérfalatkákkal, amik viszont egyszerűen nem méltók az étteremhez, (a közelben van egy Aldi, ott érdemes normális baguette-ekkel próbálkozni):

PA260046.JPG

De aztán megékeztek a Szent Jakab kagylók hurkákkal, paprikaágyon, 890-ért máshol a kagyló darabját nem kapod meg, de ha meg is kapod, még csak kagylód van, nem egy tányérnyi perverziód (hurka! hurka!):

PA260048.JPG

És azok a garnélák serrano sonkába tekerve, préselt olajbogyón 890-ért:

PA260052.JPG

Spanyol pacal. Ez mondjuk a Padronban jobban ízlett, sűrűbb volt, tartalmasabb, de 990-ért ezt sem bántam:

PA260064.JPG

És az ökör. Omlik szét. 790, érted, 790, és szétomlik:

PA260060.JPG

Végül jött a maréknyi garnéla, a legdrágább fogás 1890-ért, fokhagymával bőven sütve, olajos lében tunkolva:

PA260057.JPG

Meg a sajttorta és a csokimousse, szép lezárások:

PA260065.JPG

PA260067.JPG

Az egészért itallal együtt 9220-at fizettünk végül úgy, hogy a garnélát simán megspórolhattuk volna, és akkor kicsivel hétezer fölött végeztünk volna, ami a nagyon megfizethető kategória ebben a minőségben, ennyi fogás után. A Bontxo ajándék a környéknek, végre van hova leugrani akkor, ha sivatag van a hűtőben, vagy dögvész, vagy még az se, csak normális áron akarjuk halálra zabálni magunkat, minőségi kajával, sétatávolságra. De azon túl is megéri.

Bontxo
Budapest, Falk Miksa utca 21
H-P: 9-23
Sz-V: 12-23
06308790324

olympus posztala_3.jpg

süti beállítások módosítása