English

Egy nap a városban

Gyrosnagyhatalom lett Újlipótváros

Magyarósi Csaba 2013 augusztus 27.
Címkék: gasztro

Amikor néhány éve a hamburgeres sorozatunk után elkezdtük megkeresni Budapest legfinomabb gyrosát, elég lesújtó képet mutatott a város: alig néhány értékelhető tétel akadt, a legjobbaknak mondott helyeket kóstoltuk végig, de ezek közül is több bukott meg a teszten, mint ahány átment rajta. Nagy nehezen összeraktuk a majdnem értékelhetetlen mezőny toplistáját (bár gyros-döner-vonalon a legszánalmasabb versenyzővel eddig Isztambulban találkoztam, nem akarok beszélni róla), és megállapítottuk azt is, hogy rendes görög kaját csak a városhatáron kívül kapsz.

Azóta sok minden történt, akadt olyan toplistát versenyző, amelyik már bezárt, és nyílt néhány értékelhető hely a Körút vonzáskörzetében is: nem kellett többé Pünkösfürdőig utaznod, ha jót akartál magadnak.

A fejlődésben komoly szerep jutott az újlipótvárosi Kyros Gyrosnak, ami már-már a versenyünket megnyerő Gyradiko-minőséget hozta el Budapest belvárosának. Fel is pörgött a biznisz, néhány hete lecserélték az apró kis éttermet egy nagyobbra, ahol már kényelmesebben el lehet férni, persze továbbra is van a házhozszállítás.

Ez a hír már önmagában elég lett volna ahhoz, hogy Újlipótváros rákerüljön Budapest gyrostérképére, de legyőzhetetlen központtá azért vált, mert néhány napja itt nyitotta meg második éttermét a Gyradiko is. Elhiszitek? Budapest két gyrosgodzillája egymástól alig két saroknyira üzemel!

Amellett, hogy ez szuper hír, sok szempontból elég bénán jött ki a lépés, hiszen fogalmam sincs, képes-e a környék két jó gyrosost eltartani, és ha nem, abból következik, hogy a mezőny két legjobbjából az egyik eltűnik, miközben annyi pocsék hely vidáman üzemelhet tovább. És igazságtalan is a többi városrésszel szemben, hogy nekünk már két szuper helyünk is van, a többi kerületben meg sokszor egy sem akad.

De lépjünk ezen túl és nézzük meg az éttermet. Az tisztán látszik, hogy a csapat nagyban gondolkozik, egy akkora helyet sikerült megszerezniük, ahová magyar Gault&Millau toplistájának első tíz helyezettje egyben beférne: ennyi asztalt szerintem utoljára az üzemi konyhák virágzásának idején lehetett Budapesten megtölteni.

P1230715.JPG

P1230722.JPG

De a Gyradiko nemcsak méretében próbál elszakadni a hagyományos gyrososoktól: van rendes étlap és pincér, aki akkor is az asztalhoz hozza az ételt, ha csak valami pitába csomagolt izét kérsz. Persze van itt más is bőven, érdemes megnézni a szerdai napi kínálatot, szép, rendben van:

IMG_8717.jpg

Persze én gyrost kértem, úgyis arra vagytok kíváncsiak, majd hobbiból végigeszem a többit. Pitába csavarva 750 forint körül van, de én tálon rendeltem, úgy 1350. És így néz ki:

P1230720.JPG

P1230718.JPG

És nagyon szívesen írnám azt, hogy pont annyira finom, amennyire jól néz ki, és hogy új király van Budapesten, de azért ez nem teljesen igaz. Persze, a krumpli jobb, mint a legelterjedtebb fagyasztott vacak (bár szerintem ez is az). A paradicsom tényleg paradicsom. A hús fűszerezése, sütése messze az átlag felett. A tzatziki toronymagasan vezet a hazai piacon a Kyroséval együtt.

De: kicsit még finomodhat ez. Egyrészt minden túl olajos volt, a pitán, a húson, még a hagymán is annyi olaj volt, hogy az már túlzás. Aztán remek a hús fűszerezése, de mintha Pünkösdfürdőn jellegzetesebb lenne. Itt inkább volt száraz, mint jellegzetes (száraz és olajos egyszerre, yeah). A tzatziki volt az egyetlen, amibe tényleg lehetetlen volt belekötni.

Persze kontextusában kell vizsgálni a kérdést: az új Gyradiko nem a pesti mezőnyhöz képest mutatott fel gyerekbetegségeket, mert teljesen más dimenzióban mozog, sokkal jobb majdnem az összes szereplőnél. És az is látszik, hogy a hibák könnyen javíthatók, és akkor a Hegedűs Gyula utcai étterem is ott lesz egy vonalban a pünkösdfürdőivel, meg a Kyros-szal. De most sincs messze tőlük, úgyhogy ha nem találtátok még ki, hogy ma hol egyetek egy jót, bátran próbáljátok ki.

Estia Gyradiko

Budapest, Victor Hugo u. 35.,
0614008809
H-V: 9-23:00

süti beállítások módosítása