English

Egy nap a városban

Ahol megállt az idő - Pestújhelyi út

szucsadam 2013 június 27.

Írtam egy posztot még tavaly a nagymamámról, akit elvittem Pestújhelyre, gyerekkora színhelyére, körülnézni. Nyolcvan év után először járta körbe azokat az utcákat, ahol gyerekkén futkározott, meg hordta a vizet. Azóta én is sokat biciklizek a környéken, egyrészt azért, mert errefelé lakom, másrészt azért, mert felfedeztem Pestújhely báját.

IMG_0634.JPG

Itt megállt az idő.

Ha végigmegyünk a Pestújhelyi úton, az egykori önálló község főutcáján, egy komplett falusi-kisvárosi ellátórendszert találunk.

IMG_0633.JPG

Alig találunk már cipészt Budapesten, de itt remekül elvan. Mellékesen át lehet venni az előhívott fotókat is nála. Nagymamám emlékszik, hogy a 30-as években ugyanitt állt ez a cipőműhely, akkor még Berkó Béla cipész boltjaként.

IMG_0631.JPG

IMG_0625.JPG

Több vegyesbolt is található az utcában, ezzel a névvel. Nem CBA, meg Spar, azok nem nagyon tudtak megkapaszkodni ezen a vidéken. 

IMG_0630.JPG

Persze ott van nem messze a fodrász is. Nyugodtan időzzetek el a fotó részletein, a kirakaton a függönnyel, a dupla lábtörlőn, a sallangmentes feliratokon.

IMG_0628.JPG

Virágbolt. Kipakolja, ami van. A cégér az utcán hever.

fotó.JPG

Egy komoly szakma következik az iparosok után, az egyik sarkon egy könyvelőt találunk. A gipsz ión oszlopfők alatt az ide belépők torka is elszorul egy pillanatra, biztos vagyok benne, hogy az odabent ülők legalább olyan méltósággal készítik a bevallásokat, mint a századfordulón élt kollégáik. update: állítólag ez hentes üzlet, és csak engem tévesztett meg az oldalsó cégtábla. Legközelebb, és bemegyek kérni egy kiló oldalast, vagy egy számlatömböt

IMG_0627.JPG

Találunk egy Hivatalt is, pont az őt megillető építészeti megoldásokkal. A vakolat itt is mállik, de azért büszkén tartja magát a ház.

IMG_0622.JPG

Üveges. A bejárat előtt valószínűleg a tulajdonos, aki kihívta a helyi fűnyíróembert. Épp a munkát ellenőrzi.

IMG_0623.JPG

Nem fogjátok elhinni, fent a helyi rendőrkapitányság körzeti megbízott irodája. Rácsok fent, egy pisszenés sem hallatszik.

fotó copy.JPG

Jármű, jelentős csomagtérrel.

IMG_0632.JPG

Aranyeső Eszpresszó. Odabent teljes a sötétség, csak a fröccs tetején csillan meg időnként a kinti napfény. Nem tudsz úgy elmenni a teljesen nyitott bejárat előtt, hogy ne követne tucatnyi szempár.

IMG_0635.JPG

Az iskola udvara. Ezzel szemben találjuk az Emlék teret. Azután nevezték el így, hogy 1944-ben egy tízmázsás, kivételesen nagy bombát dobtak le itt, pontosabban az óvoda udvarára. Nem robbant fel. Szlatényi főjegyző utasította Kovács László tűzoltót és Barbarits István riasztóügyeleti parancsnokot, hogy szállíttassák át a bombát a temető mellé, ahol nem árthat senkinek. Nem tették, helyette a községháza udvarára vitték, és elkezdték saját szakállukra szétszerelni, kalapálni, hatástalanítani. Előtte a katonaságot is értesítették, de ők nem siettek a helyszínre annyira. Végül a bomba a piszkálástól felrobbant, több tucat embert megölve - általában iskolából hazafelé tartó gyerekeket, és élelmiszerjegyekért sorban álló nőket. Sejteni lehet csak, hogy Barbarits ötlete volt a bomba hatástalanítása, állítólag emlékművet akart készíteni a hatalmas monstrumból. Ő túlélte, de az eset után nagyon gyorsan elhagyta Pestújhelyet. Az Emlék téren azóta is kopjafa áll a robbanás áldozatai emlékére. (forrás: Buza Péter: Pestújhely Emlékkönyve, 1997, kapható: Rákospalotai Múzeum)

És persze van itt templom is, mindjárt kettő. Az egyik római katolikus, Keresztelő Szent János-templom, itt keresztelték meg Antall Józsefet, az egykori miniszterelnököt, aki Pestújhelyen született:

IMG_0626.JPG

A másik Pestújhely-Újpalotai Evangélikus Egyházközség temploma:

templom.JPG

Az itt közlekedő 124-es buszjáratot 2008 előtt 24-esnek hívták. Ebben az a különleges, hogy 1929-ben is így hívták, azóta változatlan névvel járja a Pestújhelyi utat. Ekkoriban azonban Gróf Andrássy Gyula út volt, de a korábbi nevei még figyelemreméltóbbak: volt ugyanis "Budapest Sugárút" és "Körút" is az 1900-as évek elején. Utóbbi azért is érdekes, mert én kanyart sem nagyon találtam benne, leszámítva a fenti templom körüli 30 méteres rádiuszú karikát.

Ez tehát a Pestújhelyi út, ahol a kerület fénykorában számtalan fűszeres, kereskedő és kocsma volt (Buza Péter könyve szerint 1912-ben 2800 lakosra 31 vendéglátóhely, a II. világháború előtt pedig 52 élelmiszer-kereskedő volt a kerületben). Volt tehát itt nagyobb nyüzsgés is, de az út bája kétségkívül ugyanaz, mint a megszületésénél.

Köszönet a BpXV blognak az érdekességek felkutatásában nyújtott segítségért.

süti beállítások módosítása