English

Egy nap a városban

Budapest a TOP 10-ben

Magyarósi Csaba 2013 március 05.
Címkék: szórakozás

Vicces módon pont a Malév csődje miatt lett az egyik legnépszerűbb úti cél Európában Budapest, legalábbis ezt mondta a Vista utazási iroda vezetője, Kurucz János az MTI-nek. A fickó szerint a nemzeti légitársaság helyére olyan fapadosok jöttek, amik számos új várossal kötötték össze Budapestet, és ezekből a városokból aztán érkeznek is rendesen a turisták.

Nem a négy meg ötcsillagos hotelekbe, nem a Michelin-csillagos éttermekbe, hanem a panziókba, diákszállásokra, kisebb büfékbe, de egyrészt ezek is legalább annyira magyarosak, sőt, sokkal inkább azok, mint az arctalan luxusszolgáltatások, másrészt meg aki fiatalon ideszokik, könnyen lehet, hogy idősebben, amikor már több pénze lesz, megnézni nálunk magának azokat a csillagokat is.

budapest-parliament.jpg

Lényeg, hogy aki gyakran jár mostanában esténként a Kazinczy környékén, biztos találkozott már azokkal a hullámokban érkező emberhordákkal, amik sötétedés után ellepik az utcákat. A hordát itt a dinamikára és nem a viselkedésre értem. Egymást váltját a nyolc-tízfős külföldi csoportok (ha strandpapucsot hordanak és nincs rajtuk pulóver meg kabát, akkor tuti angolok), a Kazinczyban, Madách téren, Gozsdu udvarban és a merőleges utcákban egyszerűen nem tud úgy megnyílni hely, hogy megússzak a telt házat (ha mégis, mi elrontjuk a mókát). Annyira él ez a része a városnak, mintha nem is egy recesszióba süllyedő, kiégett, pesszimista, ráadásul a közelmúltig elég szürke és hideg kelet-európai fővárosban lennénk, hanem valami tomboló mediterrán buliban. És ez jó.

P1140073.jpg

És az sem baj, ha ezek a turisták elkerülik a Costest vagy az Onyxot (persze jó lenne, ha más turisták meg felkeresnék ezeket és a Gault et Millau többi toplistás helyét), hiszen feltöltik a menő kis büféket, a romkocsmákban csak esznek valamit és végül úgyis az lesz, hogy hazamennek, és elmesélik, hogy milyen jó volt itt nekik Budapesten (mínusz a lestrapált metró, a rossz fej bolti eladók, a BKV-ellenőrök és taxishiénák, amikre a leggyakrabban panaszkodnak), meg kipróbálják majd a fürdőket (Veli bej!) a világ hetedik legszebb vonalának választott 2-es villamost, a világ ötödik legszebbjének választott margitszigeti futópályát, és talán egy nap mi is elhisszük, hogy jó hely ez a Budapest, csak sok itt a köcsög (not).

süti beállítások módosítása