English

Egy nap a városban

Közért: 1980 a belvárosban

Magyarósi Csaba 2013 február 12.
Címkék: szórakozás gasztro

Úgy volt, hogy sétáltunk mindenfele, cél nélkül, bár két nappal a BeerCo-ról megjelent írás után mindenképp meg akartam nézni, hogyan áll a hely, és örömmel láttam, hogy ami korábban tök üres volt, az hirtelen megtelt élettel:

IMG_5595.JPG

Amúgy tényleg csak lődörögtünk, meg fáztunk, fázni meg nem jó, akkor már inkább a múlt, gondoltuk, és benéztünk a Közértbe, a Deák térre. A hely decemberben nyílt a pályaudvar épületében, közel ahhoz, ahol a Fröccsterasz van a nyáron, és az italpultot, amennyire tudom, ugyanazok viszik.

P1210244.JPG

A hely különben a múltból él. Viszonylag következetesen sikerült odabent végigkenni a falat, a menüt, a berendezési tárgyakat a nyolcvanas évekkel, és csak néhány helyes sejlik fel a retró mögül a 2013. Szendrő Péter a kellő áhítattal nyúlt az 1949-es modern, funkcionális épület belső tereihez, így az tökéletesen szerethető lett:

fotó 1_1.JPG

P1210235.JPG

P1210242.JPG

Főleg, hogy több történt a múlt szimpla újraépítésénél, mert ugye egy teszem azt 1978-as szórakozóhely átemelve a jelenbe mindenképp retró lenne, de esély van rá, hogy ocsmány is egyben. A Közért viszont úgy lett múltidéző, hogy közben szerethető, bár a sok piros fény miatt lehetetlen normális ételfotót készíteni:

P1210225.JPG

Jól látjátok, az ott egy párizsis zsömle. Van ilyen is. Háromszáz forint, a párizsi marhából készült, nem egy steak, de a legjobb, ami a mezőnyben van. Finom, friss a zsemle, a pultnál a néni megesküdött rá, hogy fél óránál tovább semmi sem áll, és jutott három pirosarany-pötty is a hús és a zsemle közé. Jó.

Egyébként van mindenféle kaja, oldalas, csülök tormával és savanyú káposztával, az ilyen többszörösen telített zsírok egy tisztességes bebaszás után tényleg jobban jönnek, mint valami posírozott mellű szárnyas, vagy valami konfitált gyökér.

P1210236.JPG

P1210238.JPG

P1210237.JPG

Italokból erős a Márka üdítő-vonal, de este elszabadul a pokol: péntek eleve a házibulik napja, ilyenkor a koncepció szerint mindig más a házigazda, a "pajtás", aki fogadja a vendégeket, amitől elvileg személyesebb lesz az egész (majd csekkoljuk), és ilyenkor lehet kérni kevertet is, amit a Közértesek állítanak össze úgy, hogy egy lépcsőn ülve is elbírj vele, és garantáltan ne hányd össze a padlót.

P1210231.JPG

Szóval van koncepció, jó a megvalósítás, rendben vannak az árak, a Közért ajánlott.

Közért
Budapest, Erzsébet tér 13
0630651 3120
H-Cs: 16:00-02:00
P-V: 16:00-04:00

süti beállítások módosítása