English

Egy nap a városban

A legjobb kakaós csiga, amit kóstoltam

szucsadam 2013 január 11.

Eléggé érzékeny vagyok, ha kakaós csigáról van szó. Képes vagyok kilométerekkel messzebb menni bevásárolni, ha találok egy jó lelőhelyet. Aztán megszűnik, vagy leromlik a minőség. Utóbbi rendszeres, elkezdenek spórolni, a vevők eltűnnek. Én legalábbis biztosan.

Sok csalódás után elsajátítottam a "ránézésre megmondom, milyen az íze" játékot, nyilván közületek is sokan kényszerültek rá erre. Nem olyan nehéz, amitől jó egy csiga:

- a tészta összefüggő, nem száraz papírlapok lazán álló körgyűrűi, nem is egy felfújt léggömbre hasonlít
- a tészta nem agyonégetett, nem is falfehér
- a csokiréteg vastag, ébenfekete és csillog

Ami gyanús:

- porcukorréteggel álcázás
- világosbarna csokiréteggel álcázás
- túl nagy méret
- a "panelház" és a "Bábel tornya" formájú csiga (mennyiséggel csábítás)
- ha nem tudod megállapítani 10 méterről, hogy kakaós vagy fahéjas csigáról van szó

Aztán tavaly valamikor nyáron olvastam a Travellinán a Pékműhely csigájáról, ami állítólag tökéletes. A Pékműhely terméke, és kis üzletekbe szórják szét az árut. A weboldalukon ki is kerestem egy viszonteladót, és eltekertem a 13. kerületi üzletekbe.

Az egyik helyen nem volt, a másikban pedig egy darabot kaptam, ami már picit kiszáradt. De még így is nagyon jó volt. Gondoltam, megkóstolom majd frissen, és írok róla nektek. De aztán elfeledkeztem a dologról.

Pár napja tök véletlenül rossz irányba kanyarodtunk Évivel, és odaértünk a Szegedi úti pékség elé. Bementem, kérdeztem, van-e kakaós csiga. Elfogyott - jött a válasz. Aztán észrevettem a pulton néhányat a Pékműhely csigáiból, amit kerestem. "És azok?" - kérdeztem. "Ja, ezek a kicsik? Ebből lehet kérni." Mondtam, hogy kár rejtegetni, mert nagyon jók. Még nem kóstoltam - mondta az eladó.

Nehéz lehet, ha nem magad árulod a termékeidet.

Viszont a kakaós csiga most frissebb volt. És zseniális. És nem hallgatom el tovább ezt a tényt!

P1130735.JPG

P1130733.JPG

Intenzív vaj és jó minőségű kakaó íze versenyzett az elsőségért, a harcot egy masszív, tömör, hideg, de vajpuha tészta támasztotta meg. Nem nagy méret (egy szaloncukorpapír hossza az átmérő, lemértem), de annál tömörebb, és úgy eltelsz ízekkel, ahogy az XXL-es csigákkal például soha. És ne feledjük, hogy legalább egy éve változatlan a minőség, de gondolom inkább 2010 óta, amióta a Pékműhely létrejött. A leírás szerint:

Rengeteg vajjal készítjük ezt a mi kis finomságunkat is. Összetevői a tésztának: Frissen őrölt magyar gabona, vaj, tej, cukor, élesztő, tojás, só. A töltelék pedig cukor és holland kakaópor keveréke.

Az új kedvencem lett. És miután látom, hogy a Printa kávézóban is árulják a csigát, már tudom a tökéletes reggeli tippet. Egy csésze Has Bean kávé (a Tamp&Pull mellett itt is árulják), és a Pékműhely édessége.

Ja, az ár. Nyilván mindenhol más, az angyalföldi CukiPéknél 120 forint volt egy darab.

update: időközben megnyitott a Pékműhely saját üzlete, ahol a kakaós csiga mellett más remek péktermékeket árulnak

süti beállítások módosítása