English

Egy nap a városban

Pénz nélkül egy hétig

Magyarósi Csaba 2012 október 20.

E heti hirdetőnk a Mastercard, aki a címben is olvasható érdekes kísérletre invitált minket.

Múlt héten írtam arról, hogy a Mastercard ördögi ajánlattal állt elő: próbáljak egy hétig készpénz nélkül élni, cserébe ők fedezik az egy hét alatt felmerülő költségeimet. Már láttam magam előtt, ahogy átveszem a Porsche 911-est a szalonban, majd ráállok vele a jachtomra, ami majd utánam hozza a kocsit a dominikai nyaralómba, de hamar kiderült, hogy alapvetően a kis összegű költésekre kitalált Paypass matricát és a Mastercard Mobile-t kell használnom, és nem kapok kimeríthetetlen keretet.

P1120205_1.JPG

Egyet biztosan elmondhatok egy hét után: lehet élni hagyományos fizetőeszközök nélkül. Egy hétig nem használhattam sem a bankkártyámat, sem készpénzt, mégis itt vagyok veletek, nem haltam éhen, nem fogytam le, bár jelentősen változtatnom kellett az életstílusomon, és nem mindig jó irányba. 

Például mivel nem volt náluk paypass-elfogadó terminál, egy hétig ki kellett húznom a listámról a kedvenc pékségemet, ami a hét végére tök magától csődbe ment és örökre bezárt. Csak remélem, hogy nem azért, mert egy hétig máshol vásároltam. De gond volt a kedvenc virágosommal, éttermeimmel, süteményeseimmel, hiába volt nálam a mobilra ragasztott plasztiklap, amit ötezer forint alatti költésnél elég elhúzni a terminál előtt, és már ki is fizetted a számlát, ha egyszer nem volt sehol kompatibilis terminál.

Vagyis nem ott, ahol addig jártam. A gyorséttermekben például örömmel fogadtak, és passzol is a sebességre koncentráló fizetési módhoz ez az étkezési forma. Igaz, egy-két nap után már eléggé megterhelő tud lenni a McDonald's vagy a Burger King, sőt még az is, ha ezeket váltogatod egymással, de náluk legalább tudtam fizetni a paypass-kártyával.

Az élelmiszerboltokkal is gondban voltam, a kis sarki üzletek jelentős része kapásból kiesett, akármelyik Tescóban jártam, csak ígéretet kaptam a paypass-pénztárak felszerelésére, de akkor még nem helyezték őket üzembe (azóta állítólag már túlestek rajta), de érdekes módon a CBA Prima üzletek és egyes Spar áruházak végül megoldást jelentették a problémára. Ezeknél csak elhúzod a kártyát, aztán már mész is, 5000 forint alatt villámgyors a fizetés, felette meg olyan, mint egy normál kártyával, PIN kódos, csak semmit sem kell dugdosni.

Vagy ott a G-Roby, ahol viszont már nem a paypass-kártyával, hanem a Mastercard Mobile-alkalmazással fizettem. Ez az okostelefonon futó program eléggé leegyszerűsíti a folyamatokat: a webshopban összeállítod, hogy mire van szükséged, majd a fizetésnél beütöd a telefonszámodat. Egy pillanattal később már meg is érkezik az üzenet a telefonra, majd elindul automatikusan a program, ahol kiválaszthatod, hogy melyik számlaszámodról akarsz fizetni (ha többet is regisztráltál), majd a hatjegyű kódod megadása után már meg is történik a fizetés. Otthonról, a kanapén ücsörögve tudod megvenni a felvágottakat, tejtermékeket, és nem kell ellenőrzőkódokkal, netes felületekkel bajlódnod, tök egyszerű az egész.

A hét közepére megoldást találtam arra a problémára is, hogy a legtöbb jó étteremben nem tudok paypass-szel fizetni, mégis szerettem volna jókat enni a teszthét is. Kiderült ugyanis, hogy például a Bónusz Brigádnál simán lehet a Mastercard Mobile-lal fizetni (ugyanaz a rendszer, mint a G-Roby-nál), így vettem is kettőt a Nobu félárú ajánlatából, és az alkucégen keresztül sikerült átugrani azt a problémát, hogy az éttermekben nem tudtam volna a két technológia egyikével sem fizetni. Persze továbbra is megmaradt a borravaló problémája, hiszen hiába hadonásztam volna a mobilommal vagy a paypass-matricámmal, a pincér a nyakamba öntötte volna a kaját, ha nem kap jattot, de pont ezért is jó, hogy a Nobuban a 12 százalékos szervizdíj például rendszerint benne van a Bónusz Brigád ajánlatában.

IMG_5037.PNG

Szóval eltelt az egy hét, túléltem és magamnak is bizonyítottam, hogy simán lehet élni a legújabb technológiákkal. Lemondásokkal jár, és végtelenül örültem, hogy nem ment tönkre az autóm vagy a mosógépem, így nem kerültem feloldhatatlan konfliktusba (Háló, mosógépszerelő? Tudok Önnél paypass-matricával fizetni? Ühüm... És Mastercard Mobile appal?), de amúgy persze nem kötelező csak ezeket használni: szükség van még a készpénzre és a bankkártyára is. Viszont az tökéletesen látszik, hogy a paypass-matricának és az alkalmazásnak is van tere, szerepe, és ahol ezekkel tudok fizetni, ott sokkal egyszerűbb, kényelmesebb dolgom van, mint bármilyen más eszközzel.

Az írás támogatója a Mastercard.

süti beállítások módosítása