Viszonylag ritkán akad a kezembe olyan szakácskönyv, amit használni tudok. Ajándékba unalmas, ötlettelen receptek összegyűjtő, leárazott könyveket szoktam kapni. Aztán vannak a Michelin-csillagos sztárszakácsok könyvei, de ezekben kizárólag olyan alapanyagokat emlegetnek, amikről még az életben nem hallottam.
Sokkal jobb a helyzet a hazai sztárséfek szakácskönyveivel vagy a gasztrobloggerekével, mert azokban ügyesebben alkalmazkodnak a hazai lehetőségekhez, igényekhez. Mautner Zsófi előző könyve, a Gyere velem főzni például az én konyhámban is gyakran előkerül.
De Zsófi legutóbbi projektje, az Így főzünk mi minden várakozást felülmúl, de ezt szerinte ő is érzi: amikor a könyvéről beszélgetünk, mindig nagyon lelkes, ami még az ő eleve magas lelkesedési mutatójához képest is figyelemreméltó.
A lelkesedésre egyébként meg is van minden oka, mert egy csodálatos szakácskönyvet rakott össze: felkeresett 15 nálunk élő külföldit, ázsiait, afrikait, közel-, és távol-keletit, elbeszélgetett velük, majd megkérte őket, hogy meséljék el kedvenc receptjeiket.
A végeredmény lényegében tökéletes: egy szellős, színes, személyes, szerethető könyvet kapunk (az alliteráció a véletlen műve), amiben egyszerű, könnyen elkészíthető, mégis csodálatos receptek követik egymást. Úgy számoltam, hogy kábé ötven. Közben megismerjük az idegen kultúrákat is, nemcsak a gyomrunkkal, de az agyunkkal is, hiszen mindegyik szereplő történetét elmeséli Zsófi, ami remek alaphangulatot fest az ételekhez.
Aki többet akar megtudni a könyvről, az olvassa el Zsófi bejegyzését a Chili&Vanilián.
Akit meg maga a tartalom érdekel, annak a végére hagytam a legjobb hírt: a könyv ingyen letölthető a Menedék Egyesület, a projektet támogató szervezet honlapjáról.