English

Egy nap a városban

Múzeumok éjszakája élőben

szucsadam 2011 június 24.

Itt vagyok a Múzeumok Éjszakája rendezvényen, az itt pedig leginkább Budapestet jelöli, az egész városban múzeumok hada vesz részt az eseményen. Nekivágtam, remélem minél több helyre bejutok, és nem csak a sorokról tudok beszámolni nektek.

A délelőtti posztomat betartva először az újlipótvárosi sétán vettem részt, ahol bemutattak hat lépcsőházat, kiderült, hogy Bauhaus épület egy darab sincs Budapesten, legfeljebb Bauhaus jellegről beszélhetünk, az esetek egy részében pedig egyenesen art decóról. Néhány kép kedvcsinálónak.

Innen továbbindulok a Hősök tere felé, de máris csúszásban vagyok, hiszen a tavi szobrok tárlatvezetésén már nem tudok részt venni, annak lassan vége. Szurkolok a kis sorokért és a rögtönzők szerencséjéért.

20:00

Szolgálati közlemény: az Oktogonon a kisföldalatti megállójában az egyik oldalon jegyeket árulnak a Múzeumok éjszakájára, a másikon furcsa filmet vetítenek laptopról.

20:21

A Szépművészeti előtt iszonyatos embertömeg áll sorba. Nézzétek:

Én ellógtam a Városligeti Csónakázótóhoz, szerintem mindjárt itt kezdődik valahol a tárlatvezetés ezekről:

Ha meg nem, átnézek a Műcsarnokba, ott kilenctől lesz Tárlatvezetés szaxofonra Tóth Viktorral. Ha oda sem jutok be, a kisebb múzeumokat veszem célba.

20:42

A Műcsarnok előtt kábé 50 ember állt sorba, de mivel volt karszalagom, bejutottam soron kívül. Jeah.

20:52

A Műcsarnokban finoman szólva is szellős a kiállítás, szinte összenyomja az apró festményeket a hatalmas tér. Ez nyilvánvalóan szándékos.

Ezen is meghökkentem:

Nemsokára elvileg két zenés program is lesz itt, hátul elsötétített teremben egy színpadon lép fel a Sc.Art, kint pedig elvileg a szaxis tárlatvezetés. Utóbbira szavazok.

21:14

Se koncert, se tárlatvezetés. A kilencre kiírt tárlatvezetésre azt mondták: legutóbbi infók szerint "fél tíz-tíz". Ez így nem tetszik, nem lehet betervezni az útvonalat, a következő helyszínt. Ha a nagyoknak nem erénye a pontosság, akkor hová tart a civilizáció lángoló vaskereke?

Jó hír, hogy belebotlottam két ismerősbe, akik így örültek nekem:

Így együtt megyünk tovább nemsokára, hacsak el nem kezdődik valami. A két tini DJ a bejárat előtt lelkesen nyomja, de ez kevés lesz.

A hangulat viszont utánozhatatlan, a társaság a végletekig vegyes, vannak szilikoncicák, egykori művészek, kiöregedett mecénások és egy feltűnő réteg, akik különféle okok miatt sosem járt még múzeumban. Szórakozni vágyó fiatalok, valamint lányok párban, lányok egyedül és lányok lányokkal.

21:56

Végül mégis elkezdődött a szaxis tárlatvezetés, Tóth Viktor a festmények előtt saját benyomásait foglalta zenébe. A picit erőltetett előadásról a negyedik kép után ellógtam, miután a fent látható fedetlen mellek előtt a művész csak bámulta a képet zenélés nélkül. Holnap felteszem a videót is.

Most irány a Meteorológiai Szolgálat, ott megnézem, hogy találják ki a holnapi esőt, és időjárás-jelentést is megpróbálok prezentálni. Aztán irány a Vár. Így döntöttem.

23:05

Az időjósoknál minden mai hely a tárlatvezetésre betelt, szóval továbbmentünk a Vár felé. Mivel a Budai körjárat a Várnegyed felől a Deák tér felé halad itt, kénytelenek vagyunk a várbuszt várni. Ott viszont van egy kis tömeg:

Logikus lépés lehet a várig gyaloglás. Ezúton bevezetem a Múzeumok Éjszakája-inkompatibilis cipő fogalmát, így fest:

Így pedig egy kompatibilis darab:

Végül két busz indult, feljutottunk. Jelenleg a magyar huszárok harc közbeni taktikáit mutatják be a Kapisztrán térnél.

23:45

A Hadtörténetiben repülőgép-szimulátorozni lehet, meg tankmaketteket nézni. A kertben egy sötét sarokban egy első világháborús buzogányt kínált kipróbálásra egy lány. Fura dolgok történnek itt.

0:15

Megmagyarázhatatlan álmosság tört rám a Hadtörténeti Múzeum állandó kiállításának bejárása után. Vagyis megmagyarázható, öt órától járom a várost, és fogadom be az élményeket. Ennyi elég volt, megteltem. Ez volt a nyári Múzeumok Éjszakája, legalábbis amit én láttam belőle. Itt a várban egy óra körül húzzák le a rolót, legalábbis a rendezvények eddig tartanak. Jó éjt mindenkinek.

süti beállítások módosítása