English

Egy nap a városban

Az első tökéletes nap a városban

szucsadam 2010 május 03.
Címkék: játék scool

Röviden összefoglalva: szuperül sikerült az Egy nap a városban blog és a Scool első közös nyelvtanfolyama múlt szombaton.

Sok ezren olvastátok a beharangozó posztot, akik esetleg lemaradtak volna róla, azoknak röviden összefoglaljuk, miről van szó: egy tökéletes napról Budapesten, amikor úgy ismered meg a város rejtett zugait, finom fogásait, történetét, hogy közben végig angolul beszélsz a csoporttársaiddal. Pontosabban a többi turistával, hiszen egy napra külföldi vendégnek érezheted magad a saját városodban, így olyan szemmel látod azt, ahogy még soha, és a nap végére jobban beszélsz angolul, mint bármikor korábban.

Ez volt az elmélet. Tökéletes nap, remek élmények, intenzív angol. Izgatottan vártunk a gyakorlatot, ami szerencsére felülmúlta a várakozásainkat.

Múlt szombaton reggel kilenckor ugyanis elstartolt az első csoport, a tagok annak ellenére voltak kíváncsiak a tökéletes napra a városban, hogy fogalmuk sem volt, mit kapnak majd.

Nem csalódtak.

Megpróbálunk kicsit többet elárulni a programról anélkül, hogy lelőnénk a poénokat, és Mariann, az egyik résztvevő leveléből is idézünk nektek, hogy lássátok, miről szól a történet.

Ha röviden kellene összefoglalnom a napot, most annyit mondanék: That was absolutely amazing! Még mindig angolul kattog az agyam, és ez jó. Régen éreztem így, és valószínűleg a többiek is, akikkel nehezen váltunk el a nap végén egymástól. A program zárását követően még együtt battyogtunk a hazafelé vezető úton, akkor is angolul beszélve.

Jöjjön röviden a menetrend: reggel gyülekező a Jászai Mari térnél. Nem titkoljuk tovább, hajóutazással kezdődik a tökéletes nap.

Itt hangolódtok rá a szerepre is: hogy turisták vagytok Budapesten, hogy új élményekkel gazdagodtok, és hogy végig angolul beszéltek majd. Az első menetnek hála tudjuk, hogy ez sokkal könnyebben, gördülékenyebben megy, mint reméltük, a remek csoportvezetőinknek és programpontoknak köszönhetően a következő helyszínre érve már annak sem jut eszébe magyarul megszólalni, aki eddig egy kiló kenyeret sem mert kérni angolul.

Döbbenetes volt. Mindenki egy álló napon keresztül tartotta magát ahhoz, hogy csak angolul szólaljon meg. Nem voltunk mi nyelvtanilag tökéletesek, de ez volt a legkevésbé érdekes. Folyamatosan járt a szánk, nemcsak az egyes túrahelyszíneken tartott játékok alatt, hanem az odavezető úton is végig szóval tartottuk egymást.

A Március 15. téren egy rövid játék után megszálljátok a gagyi Budapest-túrák kötelező elemét, a Váci utcát, ahol valódi turistákkal kerültök interakcióba. A gagyi után aztán jön a minőség a Vásárcsarnok eldugott zugaiban, ahol megismeritek a legjobb húsokat, zöldségeket, alapanyagokat, néhány olyan gasztronómiai titkot, ami jól jön még a nap során, és persze életetek hátralévő részében is. Aztán jön egy remek étterem, ahol nemcsak a tökéletes falat ízét ismerheted meg, de az, elkészítési módját is.

Mert van abban valami egészen különös, amikor ismeretlen emberek, pusztán a közös indíttatás miatt elkezdenek csoportként működni és képesek olyat tenni, amit maguktól soha nem csinálnának. Például fellépnek egy igazi színpadon. Hát mi felléptünk. Vicces jeleneteket improvizáltunk egy ismert tv-műsorból annak eredeti helyszínén, és baromira élveztük. Nekem ez volt a nap fénypontja, egyszeri és megismételhetetlen élmény, a röhögőgörcs netovábbja.

A tökéletes nap délutánján ugyanis elviszünk egy színházba is, az egyik legszínvonalasabb magyar műsor felvételének helyszínére. Itt kipróbálhatjátok azt, amit eddig csak a képernyőn láttatok - mindezt angolul.

Persze ekkorra már nem is nagyon tudtok máshogy megszólalni. Néhány óra alatt ugyanis olyan ügyesen képes átállni egy másik nyelvre az agy, ha nem unalmas órákon, hanem valós helyzeteken, élményeken keresztül vezet az útja, hogy már akkor is angolul beszéltek, amikor meg sem szólaltok, csak gondolkoztok. És olyan kifejezésekre, szavakra találtatok rá, amikről nem is tudtátok hogy egykor megtanultátok őket.

Lenyűgöző helyszíneken jártunk a túra során, melyeket annak ellenére, hogy tíz éve a városban élek, nem ismertem. Inkább a gyakorlatiasabb oldaláról ismertem meg Budapestet, megtudtam, hol érdemes kuriózumnak számító konyhai alapanyagokat vásárolni, nemzetközi színvonalú ebédet enni jó áron, kulturálódni és relaxálni.

Nem szeretném mások előtt lelőni a poénokat, mert a dolog pikantériáját pont az adta, hogy sose tudtuk, mi vár ránk, mi lesz a következő helyszín és játék. De annyit mondhatok, hogy remekül szórakoztam, azt kaptam, amit vártam.

Persze itt még nincs vége. Számos játék, falat, keresés, kutatás vár rád a tökéletes napunkban, aminek a részleteit mi sem szeretnénk lelőni, hiszen ez garantálja a maximális szórakozást. Mert a cél ez: érezd magad olyan jól Budapesten, ahogy mindig is szeretted volna. Ha sikerül elérnünk ezt az állapotot, a nyelvtanulás már megy magától, erőfeszítés nélkül. Az első túránkon kiderült, hogy az elgondolásunk helyes, a módszer működik.

Most már csak az a kérdés, hogy kipróbálod-e te is. Akarsz-e a csomaghoz képest viccesen alacsony áron remekül mulatni, utazni, enni-inni, játszani Budapesten úgy, hogy közben gatyába rázod az angolodat is?

Ha a válasz igen, itt tudsz meg további részleteket, időpontokat, árakat a csomagról, és itt is tudsz csatlakozni. Esetleg nézz körül a Scool egyéb programjai között, ha innen letöltesz egy kupont, 5 százalék kedvezményt kapsz minden egyéb tanfolyam árából.

A következő turistacsapat lassan összeáll! Te is benne leszel?

süti beállítások módosítása