English

Egy nap a városban

Ilyen egy életre kelő városrész Budapesten - Vinitus

szucsadam 2019 november 28.
Címkék: gasztro bor városkép

Budapestnek vannak különleges részei, mindig is tudtuk. Én általában a történelmi múlttal bőven rendelkező kerületek, városrészek változatos ízét szeretem, de ezúttal egy olyan környékre látogattam el, ami épp most kel életre.

A XI. kerületi raktár- és gyártelep végig a Duna mellett húzódik, a Szerémi út két oldalán kisebb megszakításokkal, helyenként étteremmel, viszonylag újonnan épült bevásárlóközponttal vagy irodaházzal szabdalt ez a gazzal és rozsdával bőven benőtt udvarrengeteg, ahol olyan cégek működnek, akikhez teherautóval vagy melós kocsival érkeznek a vevők.

Itt az Aliz utcában nyílt évekkel ezelőtt egy magánutca, ahová a Magic Burger tette át a székhelyét. Teljesen halott környéknek tűnt, akkor adták át a Velezda Park nevű lakóépületet, ami mellé egyik oldalra irodaházakat emeltek, a másik oldalra meg jelenleg is tart az új ház felhúzása. De épül errefelé más lakópark is, látszik, hogy a következő években elég sok lakást adnak majd át itt, vagyis szinte a nulláról nő rövid idő alatt sok százra, ezerre az itt élők száma.

Egy ilyen városrészben sétálni pont olyan különös, mint gondolnánk. Az irodaházakból esténként szállingóznak ki az emberek, mennek hazafelé a rendezett, gondozott térburkolaton. Mindenhol szabad parkolóhelyek, mivel az utca, jócskán a parkolási zónákon túl, fizetős. A lakóházakhoz érve elfogynak az emberek, néhányan lézengnek csak, miközben itt is rendezettek a körülmények, a burkolatok, növények. Olyan az egész hangulata, mintha valakit várnánk.

dsc09948.JPG

És persze az ilyen helyeken nyílnak majd - és nyílnak is -, az új helyek, amik valahogy mások, mint a belvárosban, vagy akár az átlag külvárosban nyitottak. Egyrészt azért, mert fizetőképes keresletet várnak, így a legújabb trendekre úsznak rá, várhatóak a cukormentes cuccok, vegán vonal - a Vegan Love-val a ilyen irány felé mozduló Magic Burger tulajdonosok is inkább a Beyond Meat műhúspogácsákat tolják már Facebookon -, másrészt ahogy a városrész a nulláról építkezik, az itteni vendéglátósok közül is sokan. Olyan emberek is vállalkoznak itt, akik máshol nem tették, így ők is az ide költözőkkel együtt fejlődnek.

Találtam is egy ilyen helyet itt: a Vinitus borbárt. Nem húsz éve a szakmában dolgozók nyitották, Eszti és Tamás multinál dolgozott egészen addig, amíg idén létrehozták a cégüket, és hat hónap alatt be nem építették ezt az üzlethelyiséget.

dsc09966.JPG

Az egész üzletet magunk készítettük és ezt értsd úgy, ahogy írom, a gipszkartontól, a csatornán át tényleg mindent. Idealista célunk az volt, hogy csináljunk egy olyan helyet, ahol és ahogy mi jól érezzük magunkat, ez majd sok más embernek fog tetszeni, és persze a végén meg is élünk ezért belőle.

dsc09949_3.JPG

A kínálatban főleg spanyol, olasz, francia és újvilági borok vannak, meg sok Cava, prosecco, crémant. Ennek a pezsgős vonalnak nagyon örülök, mióta bezárták a Madách téren a champagne-bárt. Mint mondtam, nem vérprofik, persze kiművelték magukat borokból, de nem a piedesztálon sétálnak, ahol már nem érheti el őket a földi halandó. Én például kifejezetten utálom, ahogyan boros helyeken osztják az észt: nekem felsőfokú WSET boros végzettséggel folyton mondanom kell pár okosat, hogy partnerként kezeljenek, és ne érezzem azt, hogy a sommelier úr felettünk jár. Képzelem azok, akiknek nincs ilyen végzettsége, mennyire érezhetik frusztrálva magukat.

Na, itt nincs ilyen. A nulláról, mint a környék. Alapfokú tanfolyamocskák, vagyis inkább kósotlások vannak, ahol lehet ismerkedni a borral.

dsc09963_1.JPG

dsc09958.JPG

Nagyon teletömött, szép szendvicseket és egy különleges desszertet is árulnak a helyen: a polvito uruguayo a Kanári-szigetek édessége. Tök egyszerű: karamell, tejszín, kekszmorzsa. Csakhogy itt csavartak egyet rajta, a már említett trendiség jegyében: vegán a desszert, és szinte cukormentes. Igen, a tejszínes-karamelles desszertben nincs tejszín és karamell, mégis egészen jó. A karamell ízt fügével érték el, a növényi tejszínhabok pedig elértek már egy olyan szintre, hogy tudjanak élményt okozni.

dsc09952.JPG

Nem mondom, hogy a város másik feléről ide kell zarándokolni, de ha a környéken laksz, feltétlenül jegyezd meg a helyet. Érdemes itt eltölteni egy beszélgetős-kóstolós estét, van pár asztal, de családias, bensőséges a hangulat. Törzshely. Azt, hogy nincs piedesztál, már a logó is mutatja: rajta az egyik tulajdonos, ahogy üvegből issza a bort. Ez punk húzásnak számít boros körökben, a legnagyobb tabunak, úgyhogy tessék: le is döntötték.

Vinitus Budapest
Cím: 1116 Budapest, Alíz utca 6/b.

süti beállítások módosítása