English

Egy nap a városban

Mekkora ötlet: zenekart alapít a Jägermeister

szucsadam 2019 november 04.

Kérdés: mit keres egy hajón negyven zenész és két Jägermeister csap? És vajon hogyan tudsz egy weboldalon keresztül összeállítani egy zenekart?

Az A38 hajóra voltam hivatalos pár hete, ahol különleges kezdeményezés indult útjára. A Jägermeister gondolta azt - nem csak Magyarországon, ez egy nemzetközi projekt -, hogy jó ötlet lenne alapítani egy fúvószenekart. Velük aztán csinálni egy nagy bulit, és később vinni a formációt ide-oda, hogy meghozzák a hangulatot. Hét rézfúvós meg egy dob azért tud atmoszférát csinálni, nagyjából akárhol, erősítés nélkül is. Ez fontos: a zenekarnak BÁRHOL fel kell tudnia lépni.

Oké, az ötlet megvan, mi kell még? Először is keríteni egy zenekarvezetőt / zeneszerzőt, aki adja a koncepciót, és összefogja a csapatot. Lehetőleg fiatal, hogy értse, mitől lesz ez menő a fesztiválokra, koncertekre járók körében. Meg kellett egy zsűri, ami kiválasztja a jelölteket. A cél, hogy egy erős egyéniségekből álló és fiatalos, dinamikus együttes álljon össze, és hogy mindenki akarjon a többiekkel együtt fújni. Az sem árt, ha jó zenész, persze, sőt.

Ez lesz a Jägermeister Brass Band.

Így amikor beléptemkor megláttam a pultnál állni Varga Nórit, aki harsonán játszik, olyan formációkkal, mint a Ruby Harlem vagy a Beatrice, akkor megértettem, hogy milyen menő lenne, ha ilyen egyéniségekből lenne még hét másik, micsoda bulit lehetne csapni.

dsc09299.JPG

jbb_70.jpg

A zenekarvezető, egyben zeneszerző is olyan természetességgel kezeli ezt az egészet, és mellette olyan lazulós atmoszféra veszi körül, hogy 25éves (!!!) kora ellenére látszik, hogy megérett a bandaalapításra.

dsc09342.JPG

dsc09338.JPG

Hogy találtak rád? - kérdezem. Az ügynökség egyik vezetője járt a koncertjeikre, látta, hogyan instruál egy rakás zenészt, hogyan tud velük együtt játszani, karmesterként és zenészként, mennyire fekszik neki ez a pálya. Úgyhogy felkérte, és Kapusi Viktort igent mondott.

Én igazából zeneszerzőnek tartom magam. Persze nem árt, ha tudsz hangszeren játszani, és együtt fújod a többiekkel, aztán ha megvan a kapcsolat, előveheted a saját kottádat, hogy na, akkor ezt eljátsszuk?

A hajón található kis, panorámás stúdióba egyesével mentek fel a zenészek, már azok, akiket az előválogatáson kiválasztott Viktor. A többiek lent várnak a bárnál, ahol csapból folyik a Jägermeister és a Jägermeister Scharf, meg egy pár Manifest is befigyel oldalt (erről itt írtam a megjelenésekor).

dsc09426.JPG

jbb_73.jpg

dsc09292.JPG

dsc09361.JPG

dsc09406.JPG

dsc09313.JPG

Akik bejutottak, várta őket Kapusi Viktor, Ávéd János a Modern Art Orchestra szaxofonosa és Kovács Attila, a Lángoló Gitárok szerkesztője. Játszattak velük valamit, amit szerettek, és egy direkt erre az alkalomra áthangszerelt dal rájuk eső szólamát. Ez egyébként egy etióp dallam, amiből már más zenekarok is készítettek feldolgozást.

jbb_26.jpg

A kottát előre megkapták, de a próba napján máris volt egy nem várt feladat: transzponálni kellett a szólamukat.

Nem én mondom meg, hogy ki lesz jó a csapatban, hanem megkérdezzük őket, hogy szerintük hogyan érzik majd magukat egy ilyen együttesben. Egy közösség épül, fontos, hogy akarják ezt, hogy jól érezzék magukat benne.

- mondta Ávéd János.

dsc09310.JPG

A jelentkezők felhozatala egyrészt vegyes volt, másrészt akadtak közös elemek. Elég kevés volt, aki nem Zeneakadémiára jár vagy járt. Van, aki még tinédzser, és előtte áll még sok gyakorlás, de megpróbálta. Mások, például Szabó Sipos Ágoston olyan természetességgel ült a dobokhoz, és olyan lazán adott elő bármit, hogy erős lábad adhat a zenekarnak, akik végül Daft Punk, Gorillaz, Prodigy dalokat is feldolgoznak majd.

Barabás András például 22 éves, alt szaxofonon játszik, de egyébként mechatronikai mérnöknek tanul. A gödöllői Chopin zeneiskolába járt korábban, de számára már csak hobbi volt a zenélés, önkéntes jellegű a gyakorlás. De azért azt gondolta, megpróbál bejutni a bandába:

dsc09309.JPG

A kiválasztott zenészekkel stúdióban vették fel a már említett etióp dallam-feldolgozás szólamait, ezeket majd felpakolták a webre, nem is akárhogyan: mi választhatjuk ki, mely zenészek játsszanak, majd összehallgathatjuk, melyik a szerintük legjobb formáció.Először is állítsuk össze a zenekart egy bemutatkozó, rövid részlet alapján:

Majd ha kész vagyunk, a teljes bemutatkozó számot meghallgathatjuk az adott bandával:

ke_pernyo_foto_2019-11-04_9_44_47.png

Ha nem tetszik, változtassunk. A kedvenc csapatunkat elküldhetjük, ezekből születik majd a végeredmény. Akik szavaznak, nyerhetnek, fejhallgatót, hangfalat, berlini Jägermeister-túrát, hátizsákot.

Íme az én kedvenc zenekarom, szerintem elég vastag lett így a hangzás:)

ke_pernyo_foto_2019-11-04_9_49_43.png

Itt tudsz te is szavazni!

A Jägermeister az Egy nap a városban blog hirdetője.

süti beállítások módosítása