English

Egy nap a városban

Eladták a Matrjoskát, de akár Matrjoskák tucatjai nyílhatnak a jövőben

szucsadam 2019 október 21.

Natasa útja kalandosan alakult az elmúlt években. Egy orosz bisztrót vitt sokáig, igen barátságosat, háziasat, jót. Vodkával, húsos pelmenyikkel, pirogokkal. Egy nap aztán bezárta a jól menő helyet, és egy videóval vett búcsút a törzsvendégektől, amiben el is sírta magát. Nem tudom folytatni - mondta -, mert én már nem eszek húst és nem iszom vodkát, és nem bírom ezekkel kiszolgálni a vendégeimet. Lelkiismereti okokból zárt be.

Aztán nem sokkal később egy új helyen megnyitotta a Matrjoska Kroshkát. Egy friss street foodos helyet, egy nagyon tehetséges séffel, Gergővel, aki ekkoriban kóstolt bele a vegán szakácskodásba. Hogy ők ketten, két ilyen lelkiismeretes és tehetséges ember egymásra talált, épp akkor, amikor életük fordulóponthoz érkezett: hihetetlen. Egymás nélkül mindkettejük élete egész máshogy alakul.

Aztán nemrég hallottam, hogy a Kálvin téri Matrjoska mostantól nem Natasa irányítása alatt van. Meg is kerestem őt, hogy erősítse vagy cáfolja meg az értesüléseimet. InterJÓ!!!!

Úgy hallottam, eladtad a Matrjoskát, igaz ez?

Igen, így volt. Már korábban is megkörnyékeztek ajánlattal, akkor nem mentem bele, de most igen.

Miért?

A párom már korábban is rágta a fülem, hogy nem kellene ezt ilyen intenzitással, kicsit nyugodjunk meg. Mi már olyan korban vagyunk. A páromnak van egy unokája, most jön a második. Kettőnknek együtt hat gyerekünk van (nevet), érkeznek az unokák, úgyhogy fel kell készülnünk erre is. Ott egy hatalmas kertünk, gyümölcsös, amire külön kertészt kell fizetnünk. Ehelyett mi is meg tudnánk művelni ezt a területet, sőt, van is egy tervem a kertünkkel, ha eljutok odáig.

dsc08918.JPG

Mi változik meg az étteremben?

Nézd, én erre nem tudok garanciát vállalni, de az új tulajdonos azt mondta, mindent hagy a régiben, tehát a törzsvendégek azt kapják, amit megszoktak. Ezt megerősíthetem. Ott vannak, akik betanultak, és készítik azt, amit begyakoroltunk. Nagyon jó csapat, ügyesek.

Elengedted teljesen a Matrjoskát?

Dehogy. A név és minden a szellemi termék továbbra is az enyém. Csak azt a céget adtam el, ami azt az egyetlen éttermet üzemelteti, a Matrjoska know-how továbbra is a kezemben van, és akarok is kezdeni vele valamit.

dsc08910.JPG

Mire gondolsz? Franchise?

Olyasmi. Azt gondolom, egészen komoly értéket teremtettünk a Matrjoskával. Olyan volt, mint egy szülés, minden nehézségével és kihívásával, de végül egy olyan dolgot hoztunk létre, amit szeretünk, és amit sokan szeretnek. Kijártuk az utakat, megtudtuk, mit hogyan érdemes. Most már tudunk segíteni abban, hogy egy második vagy harmadik hely is létrejöjjön. Nem a miénk, valaki más Matrjoskája.

Nem a hagyományos franchise-ban gondolkozunk, egyelőre nincs kész semmiféle sokoldalas kézikönyv, szabálygyűjtemény amit átadhatnék, de dolgozunk rajta. Amit tudok ígérni, hogy segítek, segítek abban, hogy egy olyan minőségű és felfogású hely nyílhasson, amilyen az első vegán Matrjoska is volt.

Gergő, a főszakács is veled tart?

Gergő már korábban szólt, hogy az egyetemen folytatja a táplálkozástudományi szakot, most erre koncentrál. Azt tanulja, amit gyakorolt az utóbbi években. Ő velem együtt hozta létre a Matrjoskát, úgyhogy remélem, hogy a későbbiekben is együtt dolgozunk, ha lesz folytatás, további Matrjoskák. Vannak közös terveink.

ke_pernyo_foto_2019-10-18_14_56_12.png

Úgy látom, nem tudsz mégsem visszavenni.

Hogy érted?

Úgy látom, hogy amellett, hogy a mindennapi teendőket leadtad a Matrjoskával, máris két-három új projekt van a fejedben. Hogy lesz így unokázás?

Koordinálni, rendszerek felépítésében tudok segíteni, de most már figyelek arra, hogy ne vigye el minden időmet egy-egy projekt. Sokan a szájukhoz kapnak, hogy ó, mi lesz akkor a keresettel, hogy fogsz megélni? Őket mindig megnyugtatom, hogy ettől nem kell félnem szerencsére. Nem kellett a Matrjoska vezetése alatt sem, azt teszem, amit tenni szeretnék. Nem kell arra gondolnom, hogy valamit azért csináljak, mert sokat lehet vele keresni. Jól akarok csinálni valamit, aztán majd hoz, amit hoz.

süti beállítások módosítása