English

Egy nap a városban

Huszár Krisztián megszökött a valóság elől

szucsadam 2019 augusztus 26.
Címkék: gasztro

Huszár Krisztián mindig felbukkan itt-ott. Már kezd az embernek olyan érzése lenni, hogy a kissé mindig morcos arcot vágó séf, akit sokan leginkább a magyar és az ázsiai ízek keverésével azonosítanak, és akivel már ültetős étteremben és laza hangulatú gyorsan ételbárban is találkoztunk, nem bír megmaradni két percnél tovább egy helyen. Ha valahol az ő nevével nyit valami, az nem sokáig élvezheti ezt a törékenynek számító állapotot. Mármint Krisztián nevét.

Most azt nyilatkozta, hogy nem akar soha többé alkalmazott lenni, nyilván elege van az ezzel járó kompromisszumokból. Úgyhogy Szirom néven saját helyet nyitott, vagyis alakított át: a hely ugyanis fagyizóként, kávézóként üzemelt eddig, hogy aztán nemrég átadja a helyet Krisztián híres vietnami gulyásának. Amit a Beszálló nevű helyen robbantott be a köztudatba, három éve, és mostanáig nagyon hiányzott a hazai gyorskaja-palettáról.

dsc08461.JPG

dsc08459.JPG

A helyszín: Margit körút, nem messze a kibővült Igen pizzázótól. Nagyon kicsi a hely, és főzés közben nagyon meleg is. Odabent mindenkiről szakad a víz, Krisztián megszállottan pörög, hogy a sor lehetőleg ne érjen ki a körútra. Odabent szűk a hely, tényleg egy fagyizó méretre gondoljatok, bemész, rendelsz, és inkább ki is mész az utcára. Odakint egy dupla kiülő vár minket, aki ide le tudja tenni a fenekét, az a rendelkezésre álló kényelmi lehetőségeket kimaxolta. Az étlap nagyon szűk, az ikonikus levesen kívül mangó saláta, currys rizs, teriyaki beregi csirke, valamint a hely előző rendeltetésének emlékére egy sorbet, kókusz és calamansi alapokkal. Mindig változik.

Belőlem persze megint előtört a kíváncsiság, mint mindig, amikor “mindent főző” séfek kínálatában vegán tételeket is látok. Mert tapasztalatom szerint épp ezek a legjobb, legizgalmasabb vegán ételek, nem azok, amiket a vegán szakácsok tálalnak ki elénk. Hiszen a hús izgalmának nélkülözése ellenére is egyenrangú félként tüntetik fel egy listában, valamit tudniuk kell!

Így aztán mangó salátát és calamansi sorbet-t kértem.

dsc08463.JPG

A mangó saláta nagyon izgalmas volt. Talán túlságosan is az. A természetesen tökéletesen érett mangószeletek mellett a thai bazsalikom, a citromnád, a koriander és a vietnami vinaigratte egy olyan különleges, egymást kiegészítő egységet alkottak, és a külön-külön is intenzív ízek összege végül egy olyan böhöm élményként ficánkolt a számban, hogy már tényleg csak az a rászeletelt csili kellett, hogy lapot húzzon a 19-re, és még egy lökést adjon az egyébként sem épp unalmas salátának. Hogy egy saláta unalmas? Viccelsz? Ezek után?

Mégis, ezt egyszer megkóstolni jó élmény volt, de soha nem fogom kikérni többet. Ez inkább volt egy kör egy hullámvasúton, mint etetés. Inkább volt egy fine dining kísérlet, mint egy olyan kaja, amiért egy food barba elmész, amiért ott állsz sorba egy meleg délután a Margit körúton.

dsc08469.JPG

A sorbet-ben található calamansi egy apró, zöld citrusféle, a lime és a grapefruit szerelemgyereke, egy ismét csak nagyon intenzív ízű gyümölcs. Ezzel, és kókusszal készült a sobet, ami inkább volt savanyú, nem lime-osan, hanem szinte erjedten, “kefíresen” savanyú - még ha tejet nem is tartalmazott persze -, mint édes. Mi több, a mangósaláta sokkal édesebb volt, mint ez a desszert. Nagyon fura volt érezni, ahogy az erre is rápakolt thai bazsalikom és chili rímelt az előző étellel. és mégis valami sehová be nem sorolható területre tévedt. A desszert szó biztosan nem fedi azt, amivé ezek a gyümölcsök lettek.

Krisztián végre szabadon kiélheti magát, bár nekünk eddig sem úgy tűnt, hogy nagyon visszafogta volna a lovakat. Ebben a nagy kísérletező kedvben, az ízek tobzódásában aztán előbukkannak olyan ételek, amik mindenképp feszegetik a kategóriákat, de

azért reméljük, az “étel” műfaj határainak azért nem ugrik neki az ezennel hivatalosan is fékevesztett séf.

Mindenesetre hajrá, üde színfolt a Szirom, még ha nem is nagyon tudom most az sem, hogy pontosan micsoda. “Na, együnk egy…”-ot, ezzel a felkiáltással megy az ember a kedvenc food barjába, de itt nem tudom, hogy a … helyére mernék-e tenni valamit a vietnami gulyáson kívül. "Pont olyan kajáldát nyitott Huszár Krisztián a belvárosban, amire szükségünk van" - így jellemeztem a Beszállót 2016-ban. Most ugyanezt nem érzem jó megállapításnak, a Szirom nem az, amire szükségünk van, ez inkább a szükségleten felüli, mondjuk hogy bónusz.

Szirom Food Bar
Cím: 1024 Budapest Margit körút 59

süti beállítások módosítása