English

Egy nap a városban

Csomagolásmentes megoldások ott, ahol nem számítanál rá

szucsadam 2019 június 06.
Címkék: zöld gasztro

Van Budapesten (legalább) két helyen Dubai Szupermarket néven néhány üzlet. Az egyikről a Rákóczi úton tudok, a másik pedig az Erzsébet körúton, nagyjából a Newyorkkal szemben.

dsc06664.JPG

Ezek az üzletek nemzetközi delikátok, ahol különleges, kevés helyen kapható élelmiszereket árulnak, azoknak, akik ilyesmiből szeretnének főzni. Nyilván az itt élő külföldiek (török, görög, thai, olasz, arab, indiai, vietnami a felirat szerint) kifejezetten igényli az ilyesmit, hogy kicsit otthon érezze magát.

dsc06661.JPG

Ami megragadta a szemem a belépéskor, az az üzlet csomagolásmentes része. Vagyis az, ahol a fűszerek, gabonák, rizsek és más hozzávalók hatalmas - fedetlen - zsákokban, hordókban várakoznak, hogy fahéjat se mondjuk húszgrammonként őrölve, vastag tasakban vásároljuk, hanem mondjuk egyben, kiemelve a többi közül. Vihetünk saját táskákat, amiben végül lemérjük és hazavisszük az árut.

dsc06653.JPG

dsc06656.JPG

dsc06657.JPG

dsc06659.JPG

dsc06660.JPG

Tipikus belvárosi gondolkozásra vall, hogy ezen elcsodálkozunk. A csomagolásmentes árusítás ugyanis nem új dolog, a piacokkal egyidős. Ott is úgy viheted el az ételeket, hogy abba csomagolod, amibe akarod. És a Dubai Szupermarket, aminek a nevéből a Market-et értem, a másik kettőt nem érzem idevalónak, tényleg egy piacra hasonlít. Vagy egy kalkuttai bazárra. Csak nekünk szokatlan, hogy a járólapos-csempés boltban úgy hevernek a lábainknál az áruk, mint egy vásárcsarnokban. Valójában jó ez így, és jó lenne, ha egyre több helyen rászoknának erre, mondjuk egy higiénikusabb adagolórendszert még el tudok képzelni.

dsc06662.JPG

Az üzletben egyébként baklava is kapható, akik szeretik a cukrot, kábé feleannyiba kerül, mintha cukrászdában vagy valami török étteremben kérnéd (kétszáz).

 dsc06655.JPG

süti beállítások módosítása