English

Egy nap a városban

Titkos olivaolaj-boltot találtam a Dob utcában, és baromi jó

szucsadam 2019 június 04.
Címkék: gasztro olíva

A Dob utcában járva, a Körút felé észrevehetünk egy feliratot: Doboliva. Miután végigfuttatjuk magunkban, hogy vajon miért fontos, dobol-e Iva, újra összerakjuk a szótagokat. Rájövünk, hogy itt oliva található, a Dob helyrajzi megjelölés.

dsc06779.JPG

Belépve az ajtón nem mindennapi zavart érzünk az erőben:

dsc06776.JPG

Mintha a Willy Wonka csokigyárát egy árnyas kerti budiban kellene keresnünk. Szerencsére a falon az “A Bolt” felirat feltűnőre sikeredett, anélkül úgy fordultam volna az ellenkező irányba, mint a túlfagyott vaníliafagyi egy erőteljes nyalás után.

Ami nem látszik: van egy lefelé menő lépcső is. Odalent pedig egy erőteljes olívaolaj-felhozatal, népies hangulat, nyerstégla és kanapé. A középső asztalon, mint Gusztinál az Igaziolívában, két láda olaj vár arra, hogy megkóstolja őket a betérő vendég. A párhuzam nem véletlen: itt, a Dob utcában is az Igaziolíva olajait árulják, tényleg csak szerény felárral (úgy emlékszem, néhány vizsgált tételnél 10-15% volt a különbség). Viszont nem kell érte Pomázra utazni.

dsc06773.JPG

dsc06768.JPG

dsc06766.JPG

dsc06763.JPG

dsc06761.JPG

 

A boltban kaphatóak még különleges csokoládék és halkonzervek. Utóbbiak olyan dobozban, minta a Titanicon is ezt szolgálták volna fel reggelire.

Kapható egyébként 2018 legjobbnak választott olívaolaja. Nekem is ilyen van otthon, mindene a helyén van, miközben annyira azért nem harsány. Csak a korfui tetszett eddig jobban, amit az Artizánban és Gusztinál szintén lehet kapni.

dsc06771.JPG

A lényeg tehát: van egy baromi jó, a legprofibb olajos arc által válogatott kínálattal rendelkező olívaolaj-üzlet a belvárosban, aminek az árai sem szálltak el, egyrészt mert a beszállító Guszti eleve az ár-érték arányra lő, másrészt mert nem pakolnak rá a Dob utcában sem akkora plusz árrést. Egyébként meg szerveznek itt rendes kóstolásokat, most épp Martini-olívabogyó párosításra lehetett jelentkezni, most lesznek Portugál napok, szóval esemény is akad.

Doboliva
Cím: 1072 Budapest Dob utca 52.

süti beállítások módosítása