English

Egy nap a városban

Olyan croissant-ozó nyílt Erzsébetvárosban, hogy nem hiszed el - Freyja

szucsadam 2019 március 01.

Önmagában az, hogy croissant-ozó nyílik, felkelti bárki érdeklődését. Oké, hogy a pékségek is inkább a péksütiken tudnak több pénzt keresni a kenyerekhez képest, de az, hogy valaki minden mást kizár, és csak a croissant-ra koncentrál, különös.

A fókuszált figyelem a tökéletességre való törekvést sejteti, így baromi kíváncsi voltam, mit sikerült elérni croissant fronton. Lássuk, mire jutottak, milyen is a tökéletes croissant a Freyja szerint:
  • Először is valódi, minden nap etetett vadkovásszal készítik el a tésztát
  • Vajból olyan minőséget tudtak szerezni, hogy maguk is meglepődtek a különbségen a korábban használt, egyébként is jó minőségű vajhoz képest
  • Egy több száz kilós kőasztalon dolgozzák össze a tésztalapokat és a vajat
  • Négy napig tart a teljes folyamat, tehát ennyi idő, amíg elkészül egy croissant, és végére ér a sok, különféle hőmérsékleten történő pihentetés
  • A végén megtöltik a croissant-okat mindenféle spéci krémmel, négy sós és négy édes töltött választékot kialakítva. Persze lehet töltelék nélkül is kérni.

A srácok ismerősök: korábban a Butter Brothersben találkozhattunk velük, Gergő innen kivált, és úgy alapította majd a The Mill pékséget (itt egy videó róluk abból az időből). Innen kakaós csigákat, croissant-okat szállítottak ki a kávézókba, pékségekbe, nem voltak közvetlen kapcsolatban a vevőkkel. Végül a Szövetség utcában vett ki egy olyan üzlethelyiséget, ahol alul, a pincében elfért a pékség, felül pedig egy világos, csupaüveg eladótér kialakítására is lehetőség volt.

Így aztán úgy gondolták, ez jó lehetőség. Alul továbbra is készítik kiszállításra a termékeket, miközben a felső térbe megálmondnak valami különlegeset, amit máshol nem kapni.

Így született meg a kovászos töltött croissant ötlete.

ke_pernyo_foto_2019-03-01_10_48_11.jpg

ke_pernyo_foto_2019-03-01_10_49_00.jpg

Amik félelmetesen jók. Maga az alap croissant-t sokszor hajtogatják, kívül roppan, belül puha, ruganyos és szép, egyenleges buborékokkal teli. Inkább magasabb és tömzsi.

dsc06268_1.JPG

A töltött verziókban elképesztően finom dolgok vannak. Én a kacsamájpástétomos verziót kóstoltam marinált körtével, a céklás-kecskesajtos verziót pirított dióval és a pisztáciakrémes édes verziót, amiben Valrhona fehércsokoládé adja a kérmességet. Valami elképesztő élmény mindegyik, belőlem különösen a pisztáciás csalt ki különféle kiabálásokat, finom káromkodásokat, hogy hogyajóéletbe de jó ez.

A töltelék alapanyagok - különösen igaz ez a pisztáciakrémes fehércsokis verzióra -, valamint a drága vaj ellenére az itteni croissant-ok ára nem elszállt. A sima 400, a töltött 800 forintba kerül. És ezért cserébe egy baromi kifinomult cuccot kapunk, amit nagy gondossággal készítettek négy napon át. Ha meg kifogynak, épp ezért el kell nézni nekik: a kereslet nő, miközben próbálnak előre jósolni fogyást. Azért ez nem mindig sikerül, érdemes délelőtt érkezni.

Nemsokára elkészül egy videó, amin a pékségben folyó munkát, és a croissant készítését láthatjátok.

Freyja
Cím:
1074 Budapest Szövetség utca 10-12.

süti beállítások módosítása