English

Egy nap a városban

Leesik az állad, ha megpillantod sötétben az új Nemzeti Táncszínházat a Millenárison

szucsadam 2019 február 13.

Nagy átalakulások közepén most a Millenáris. Ha éjszaka arra megyünk, különösen hat a növényi függőfalnak épített, húsz méter magas acélszerkezet, ami, mintha valami gyalogos függősztráda lenne, hasítja ketté a Fény utcát. Rögtön utána az autós forgalom már egy alagútban folytatódik.

dsc05902.jpg

dsc05972.jpg

Így már majdnem el tudjuk képzelni a Széllkaput, a parkot, ami a Mammut 2 mellett, a volt Gazdasági Minisztérium helyén fogadja majd be az ücsörögni vágyókat. A Millenárist és a Széllkaput pedig nem fogja elszakítani egymástól az áthaladó autós forgalom, felette pedig szabadabban távozhat a Margit körút szmogja.

Ha pedig bemegyünk a már jól ismert Ganz épületek közé, este, egy elég szép meglepetés vár ránk: a most pénteken megnyitó Nemzeti Táncszínház kész, kivilágított épülete fantasztikus látványt nyújt:

dsc05963.jpg

dsc05946.jpg

dsc05919.jpg

dsc05924.jpg

dsc05923.jpg

A Nemzeti Táncszínház a Várban működött, a miniszterelnöki rezidencia kiépítése miatt paterolták ki onnan őket, hogy aztán évekig ne is legyen állandó székhelyük. Végül úgy döntöttek, hogy a Millenárisra viszik őket, a Ganz Művek transzformátorházát alakítják át a célra több mint 3 milliárd forintért.

Azért is meglepő az élmény, mert a Zoboki építésziroda tervei alapján megépült kulturális intézmény érezhetően más irány, mint a meglévő gyárépületek lazább vagánysága. A terveken még úgy látszott, hogy punk ez is, de inkább Green Day. A valóság sokkal szmokingosabb fíling. A transzformátorházat, ami egyébként ott van valahol, hiszen ipari műemlékről van szó, teljesen elfedi az új koncepció, legalábbis így este nem annyira jön át a múltra építkező jelleg, csak a grandiózus aula látszik, ami szinte felfalja az előtte található teret.

19020615_c42802496fa34272c4e085fb49138172_wm.jpg

dsc05940.jpg

Ahol egyébként egy tó volt korábban, és még az első terveken is ott szerepelt a víz, ám végül sajnos betemették ezt, egy sokkal kevésbé izgalmas, homogén, bódézható területet létrehozva. És komolyan írom, hogy az épület felfalta a zöldet: itt szerintem már nem annyira lesz divat piknikezni, lazulni, nem kínálja magát úgy a fű. Az egész sokkal rendezettebb, grandiózusabb, komolykodóbb lett a régi állapothoz képest. Ennek nyilván minden jó és rossz járulékával együtt.

dsc05945.jpg

süti beállítások módosítása