English

Egy nap a városban

Felújítottak egy pesti lakóházat, neked meg leesik az állad, és csak nézed

szucsadam 2019 január 30.

Ahogy sétálsz a Hajós utcán, ebben a havas szürkeségben, egyszer csak megpillantod ezt, a 32-es számnál:

dsc05308.JPG

dsc05306.JPG

Olyan hatással van rád, mint a tavasz. Az év leghidegebb hónapjaiban egy ilyen színes jelenet tényleg nagyon hatásos, és ha hozzávesszük, hogy 1903 óta itt áll ez a kapu, arra gondolunk, hogy mentünk el eddig mellette?

Hogy történhetett ez?

Hát úgy, hogy csak egy-két éve lett kész a homlokzati felújítás, előtte beláthatatlan ideig hozzá sem nyúltak az épülethez. Most viszont teljes pompájában láthatjuk, még a tetőtéri műterem is szépen kirajzolódik:

A Hajós utca egyébként is bővelkedik szépségekben, sok szecessziós bérház nőtt ki itt a földből azután, hogy a legenda szerint Podmaniczky Frigyes fokossal meg pisztollyal “csinált helyet” az épülő Operaháznak esténként, maga tisztítva meg a környéket a kétes alakoktól és zugkocsmáktól. Ő volt a tervpályázat bíráló bizottságának elnöke, és persze a Fővárosi Közmunkák Tanácsának alelnöke, és komolyan is vette ezt a munkát.

 

Az egykor hírhedt Hajós utca tehát befogadta a rangjuk révén vagy kétkezi mesterségükkel meggazdagodott - utóbbi is akadt akkoriban bőven - mágnások impozáns többszintes házait, elöl az urak, hátul a cselédek.

Jaj, egy méhecske! - kiált fel mellettem Ági, az Egy nap a városban csapatépítő túráinak szervező angyala, aki a Postatakarékpénztár oldalán a kaptár felé felmászó szecessziós méhek megszállottja, teljesen más témák kapcsán is képes azokról beszélni, ha hagyják. Ezt vette észre:

dsc05301.JPG

Ez nem méhecske, Ági, sima virág, fura bibével vagy porzóval vagy mivel. De tényleg hasonlít, ami - történelmileg - akár lehetne szándékos is. Ugyanis ezt a lakóházat, a “Szedő Gáspár és neje üzleti háza” nevű projektet Málnai Béla tervezte, akinek akkor mindössze két éve volt a kezében a tervezői oklevele. És nagyjából ez időtájt, néhány évvel korábban dolgozott Lechner Ödön keze alatt is, minden bizonnyal a Postatakarékpénztár tervein is. Ami, ugye, méhecskés. És a méhecske, ugye, elég ritka.

További nagyon szép és részletes gyűjtést az épületről a Kép-tér blogon találtam.

süti beállítások módosítása