English

Egy nap a városban

Űrtechnológia a presszóban - By Beans

szucsadam 2019 január 29.
Címkék: kávé gasztro

Ezzel a címmel egy sci-fi könyvet is szívesen olvasnék, de ki kell ábrándítsalak benneteket: ez sima élménybeszámoló. A Hold utcai piacon járunk, ami lassan, de biztosan kezdi kirúgni magát egy turistáknak is kihagyhatatlan hellyé a budapesti városnézés során. Itt bújik meg szerényen a By Beans.

Hálistennek ott tartunk, hogy speciality kávézóknak már több pluszt kell felmutatni, hogy törzsközönségre tegyenek szert, vagy hogy bemutassák őket különféle arra járó bloggerek, de a By Beans megtette ezt a szívességet. Megláttam ugyanis, hogyan állítják be a kávéfőzőjüket.

 img_0618.JPG

Egy tablet hever a pulton, rajta az adott kávéfajta görbéje. Ez a görbe azt mutatja, hogy az adott fajtájú és pörkölésű kávébab lefőzéséhez a gép mennyi vizet adagol az első másodpercekben, aztán a következőkben, ésatöbbi. És ezt nem letöltötték a netről, hanem ők maguk kísérletezik ki mindig, ha kapnak egy új szállítmányt. Hogy hogy a legjobb. Tehát a hangsúly itt nem a nyomáson, meg a vízhőmérsékleten van - bár nyilván valahol azon is, mint állandó paraméterek -, hanem a folyton változó vízáramon, hogy

kiextraktálják a növényben szunnyadó lehetőségek maximális élvezeti faktorát.

A kávé baromi jó, az ízek összetettek, és a baristák által elmondott ízösszetevők 80 százalékát én is éreztem. Nagyon jó ízű mandulatejük is van, ha szeretnénk vegán cortadót inni mondjuk, bár a színe valamiért nem túl meggyőző így:

dsc05278.JPG

Ránézésre inkább tejjel az igazi, bár ízre nekem nagyon bejött a mandula.

dsc05286.JPG

Ne számítsatok arra, hogy egy fotelbe süppedős élményt kaptok: a pult mellett meg tudjátok inni a kávétokat, le is ülhettek a magas székekre, de alapvetően a piacon hideg van, és a kihelyezett hőlégfúvók hol mennek, hol nem. A túloldalon egy By Beans boltocska, otthoni kávécsinálóknak.

dsc05271.JPG

Ja, és nagyon fontos: hétköznap reggel 07:30-kor nyitnak. Végre egy ilyen hely.

By Beans
Cím: 1054 Budapest, Hold u. 13.

süti beállítások módosítása