English

Egy nap a városban

Trendi lett a kávézó, amiben az volt a jó, hogy nem trendi - Blue Bird

szucsadam 2019 január 18.
Címkék: kávé gasztro

A Blue Bird Café a Rumbach Sebstyén utcai zsinagógával szemben, gyakorlatilag egy sarokban foglal helyet. Mindig könnyen felismerhető volt a kék színű, világító cégérjéről, valamint az óriásplakátról a bolt felett, amit szintén kibérelt a hely, hogy már a Király utcától látszódjon a jelenléte. Méreteihez képest ez rekordnak számított, nem nagyon volt ennél jobb látszódás per négyzetméter arány a városban.

A hely keverte az igényességet az őszintén vagány lazasággal. Tehát például a kávé jó volt, és annyira komolyan vették, hogy a bolt közepén kiállított pörkölővel készítették elő a végül darálásra kerülő, majd nagy nyomáson vízzel átitatott gyümölcsöt. Elég menő volt, hogy egy pörkölő van a kicsi, kissé sötét kávézó közepén, mondjuk elférni nem nagyon lehetett mellette. Volt viszont egy ágy, amire leheveredhettél, a fejed felett az ablak, az emberek ott sétáltak, te meg szürcsöltél. Valami progresszív zene szólt a hangfalakból, a székek majdnem összecsuklottak alattad. Valahogy mégis összhang volt.

img_0464.JPG

Most a Blue Bird kétszer akkora lett, és teljesen felújították. A régi üzlet helyén egy délifrance-os melegítős pékség lesz, felül galériával, vicces bútorokkal, palatáblával. Még mindig érezni nyomokban a vagányságot azért, de a pörkölő eltűnt. Voltak miatta konfliktusok, így kiszorult a belvárostól távolabb, továbbra is használják.

Az új részen található a pult, valamint egy a régihez hasonlító, kisebb ágyszerűség. Egy vaslépcső, ami látszólag sehová sem vezet - persze vezet, csak nem látni, mi van a felül zárt galériában -, néhány szék.

dsc05355.JPG

dsc05353.JPG

Bőven van hely kiállítani a kávés csomagokat, van egy forró csokis gép és egy törökkávé-készítő, forró homokkal operáló gép is.

dsc05373_1.JPG

Mi mást ihattam volna, mint egy cukrozott törökkávét és egy olyan tömény forró csokit, amit máshol még egy deci tejjel megbolondítanak, hogy csak simán ütősnek nevezzék. Egy deci egy adag, nem véletlenül.

dsc05365.JPG

dsc05377.JPG

Török kávét alig valahol kapni, talán csak a Frei kávézókban, ahol meg annyira nem jött be legutóbb. De az itteni ízlett, mondjuk lehetett volna sokkal erősebb pörkölésű, ez így kicsit újhullámos keveredés volt, de sebaj. Így is a legjobb volt, amit ezen a földrajzi szélességen kaptam. A zsinagóga felújítása, és az ennek során valószínűsíthető élénk turizmus meg még jót is tesz majd a helynek, ami eddig tényleg kiszorítva volt picit ezzel a sötét sarokkal.

A pörkölőt sajnálom azért.

Blue Bird Cafe
Cím: 1072 Budapest, Dob u. 16.

süti beállítások módosítása