English

Egy nap a városban

Budapest legújabb gyógyfürdője elég menő lesz

szucsadam 2019 január 14.
Címkék: fürdő

Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét 2005-ben bezárták, veszteséges működés miatt. Oké, nem volt épp turistacsalogató helyen, sőt, eléggé távol kellett utazni a belvárostól, ha jódos-sós vízre vágytunk, de azért nem volt rossz az elhelyezés. A Pesterzsébetet Csepellel összekötő Gubacsi híd lábánál, az erzsébeti oldalon épült, különleges építészeti elgondolás mentén; tudniillik 1936-ban nyitották, mégis török mintájú tervek alapján, nagy belső kupolával.

Jelenleg is nagy erőkkel zajlik az építkezés:

dsc05124.JPG

...hogy még idén átadják ezt:

dsc05122_1.JPG

(Magyarországon a jelenlegi állapotból egy év alatt kihozni ezt sci-finek tűnik, ehhez képest májusra ígérik az átadást)

Ez a nemrég átadott Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő után a legújabb egység lesz Budapesten. Már látogatható néhány hete, próbaüzemben, a fenti látványterv sötétebb színű, régi épülettömbje. Úgyhogy én is ellátogattam, megnézni Budapest legújabb fürdőjét.

dsc05164.JPG

Jegyet egy kint elhelyezett konténerből vehetünk, odabent két őr ücsörög. Ők kezelik a szekrényeket: mivel nincs még csuklóra szerelt beléptető rendszer, a szekrényeket ők nyitják-zárják. Emiatt aztán sokan beviszik értékeiket táskákban, nejlonszatyrokban, ez nyilván az éles üzemnél jobban lesz szabályozva.

Egyébként a benti tér nagyon ígéretes. A kupola alatt található a legnagyobb medence, az “oktogon”, mellette két kisebb. A legkisebb medence csupán két főt fogad be a tábla szerint, valójában hatan ücsörögnek benne általában. Csak ebben található a híres jódos-sós víz, a fürdő névadója, éles üzemben remélhetőleg ez egy sokkal nagyobb térfogatot kap.

A kupolás fürdőrész körül az egyik helyen pihenőágyakra, máshol széles kőlapokra fekhet, aki pihenni akar. A kőlaptól sem kell megijedni: alulról jócskán fűtött felületekről beszélünk, ugyanitt meleg levegő áramlik ki boka magasságban, így kényelmes itt ücsörögni.

dsc05145.JPG

A szauna rész hasonló módon épül fel, körbe pihenés, középen a wellness. Egy só- és infraszauna, valamint egy elég nagy finnszauna található itt. Utóbbi három különálló, kétszintes paddal, mindegyik egység külön homokórával, a középen izzó kövekre pedig automatikus adagoló csepegteti a vizet. 90 fokon tartja a hőt.

Egyelőre a hely szűkös, így a tesztüzem csak jódrajongóknak ajánlott: a végleges 11 helyett csak 4 medence érhető el, ezek összbefogadó-képessége papíron kevesebb mint 20 fő, a gyakorlatban harmincan azért ücsörögnek bent. Az öltöző ennek megfelelően szintén apró, a férfiban 22 tárolót számoltam össze, ebből egy volt üres. Az látszik tehát, hogy a környékbeliek kíváncsiak az új létesítményre, és ha ilyen magas színvonalú fürdő épül, akkor a nyereséges üzemeltetés sem lesz probléma. Ráadásul a máshol nem jellemző gyógyvíz a városból máshonnan is idecsalhat látogatókat, hiszen a BGYH honlapja szerint:

Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

És végül lássuk a honlapon látható ígéretet:

A tervek szerint a közelben 100 parkolóhelyet hoznak létre, a strandterület nyitására várhatóan 2019 májusában kerül sor. A fürdő ekkorra 7 további medencével bővül, többek között egy 25 méteres úszómedencével, egy hullámmedencével, egy élménymedencével, egy gyermekmedencével, Kneipp- és merülőmedencékkel.

Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő
Cím: 1203 Budapest, Vízisport u. 2.

süti beállítások módosítása